Депутат: Циркулира много притеснителна информация, касаеща най-мащабния проект в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
19:39 / 01.04.2024
13004
Народният представител от “Възраждане" Ангел Георгиев, избран от Пловдив, алармира за получени сигнали за нередности при реализацията на инфраструктурния проект, касаещ пробива на Централна гара. 

“Пробивът на Централна гара в Пловдив е един от най-значимите проекти за подобряване на утежнения транспорт в града. Ремонтните действия натоварват пътната обстановка в целия град.

Първоначално бе планирано въпросният пробив да приключи около април месец тази година, след това – до края на годината, а в момента, въобще не е ясно кога ще се случи това. Причините са много, като се започне от неправилно планиране и се стигне до липса или по-точно недостатъчно финансиране. Разбира се, не трябва да забравяме и недостатъчния капацитет на избраната фирма изпълнител", коментира на среща с граждани Георгиев. 

Той посочи още, че в Пловдив упорито се разпространява информация, според която при извършването на дейностите, съпътстващи самия пробив, е открита археология. Този факт, обаче, не е бил обявен. Поради притеснение, че новооткритата археология ще забави изключително много изграждането на транспортната връзка, дейностите са продължили, все едно нищо не е било намерено, като се извършват всички предвидени дейности и намерената археология, вероятно се унищожава или затрупва при извършването на изкопните работи. 

“Ние от “Възраждане" изключително много ценим културно-историческото наследство на страната ни. Ако тези подозрения се потвърдят и се окаже, че от местната власт унищожава исторически артефакти от национално значение, за да изпълнят и реализират този инфраструктурен проект, ще реагираме незабавно и няма да допуснем това да се случи.

Вече съм внесъл въпрос до министъра на културата, както и ще сезирам всички отговорни и ресорни институции, които имат отношение по темата и ще настояваме да се извърши проверка. Пловдив е най-старият “жив" град в Европа и шестият най-стар град в света. Според британски археолози, нашият град се нарежда веднага след градове като Йерихон, Библос и Дамаск.

Вторият град в България е посещаван от почти милион туристи на годишна база и те не идват заради мудните, нереализирани и често корупционни инфраструктурни проекти, а заради културата, изкуството, историята и духа на неповторимия ни град. Няма да позволим местната власт да унищожи това", коментира още на среща с граждани, народният представител от “Възраждане", Ангел Георгиев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (261):
14.05.2024 Бомба със закъснител: Как тесният бул. "Македония" ще поеме и двата потока - от Бетонния мост и от пробива?
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
Още новини от Новини от Пловдив:
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock
Оповестиха скандални схеми, по които ни "работят" от КАТ
Забравете за някои автобуси в късните часове, промените ще са фак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).