Декоративна кула подчертава ъгловия обем на жилищна сграда в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:35 / 08.06.2008
1900
С оригинална обемна композиция и модерен екстериор е решена нова жилищна сграда в пловдивския район "Южен". Обектът е ситуиран в ъглов имот по западния фронт на бул. "Македония".

Проектната разработка е дело на "Арко студио" - Пловдив, с водещи архитекти Петко Костадинов и Павел Попов. Инвеститор и главен изпълнител е плов­дивската строителна фирма "Николов и ко", която има множество реализирани обекти в район "Южен", а скоро предстои да стартира строителство на жилищна сграда на бул. "Руски", до хотел "Новиз".

Сградата на бул. "Македония" е развита на пет етажа, мансарда и сутерен. Застроената й площ е 600 кв.м, а разгънатата възлиза на 3000 кв.м. Основният подход към жилищните етажи е решен от прилежащата уличка от юг.
Партерът е проектиран като търговски център с вход откъм бул. "Македония". Плановата схема дава възможност за функционирането му както като един обект, така и като по-малки самостоятелни магазини, коментира арх. Костадинов.
Първият надпартерен етаж е планиран за офиси предвид комуникативното местоположение на сградата.

На следващите три етажа са разположени апартаменти с квадратури от 75 кв.м до 135 кв.м. На последното ниво са оформени няколко мансардни жилища и един мезонет с площ 220 кв.м, над който е развита ефектна кръгла панорамна тераса. На подземния етаж е разположен паркинг с рампа от запад през двора.

Архитектурният образ на сградата е динамичен и модерен. Традиционната схема на правоъгълна структура е разбита, чрез изместване на част от надпартерния обем спрямо успоредната линия на уличната регулация, поясни арх. Костадинов. Възползвайки се от нормативното право за еркер до 1.50 м, е постигната една премерена пластичност на застройката.

За създаване на знакова, запомняща се сграда по западния фронт на бул. "Македония" авторите залагат и на качествените хай-тек технологии в екстериорното оформление. Фасадата ще бъде изпълнена с вентилируема керамична облицовка. Хоризонталното й членение е подчертано с терасовидна конзола с непрекъснато ивично остъкляване, и бяла облицовка от врачански камък. Сградата е "увенчана" с ефектна бяла слънцезащитна пергола, която засилва усещането за хоризонталност на композицията. Като контрапункт на тази спокойна фасадна тенденция ъгълът към булеварда е изявен с кръгла декоративна кула, която завършва нетрадиционно с панорамна тераса.

Особено внимание в проекта е обърнато на партерното търговско ниво, което е оформено с широкоплощни стъклени витрини от триплекс, обхващащи и парапета на терасата на офисния етаж.

Сградата ще се изпълнява с монолитна стоманобетонна безгредова конструкция. Външните стени са от керамични тухли и топлоизолация с минерална вата. Вътрешните стени също ще се изпълняват с тухлена зидария. Покривът е плосък с частичен мансарден завършек.

Източник: в."Строителство градът"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
In Memoriam: Иванка Ройдова-Американката вече не е между живите
Майка от Пловдив: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Александър Симов и Иван Петков стартираха кампанията на социалист...
Пловдивски общинари викат за Ботев довечера
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).