Деца от съседни общини напират за елитни пловдивски училища

Автор: Мария Морунова
Коментари (5)
15:12 / 05.06.2014
4849
"Ситуацията около класирането за първолаците е подобна на тази преди три години при детските градини - финалът на класирането е съпроводен с напрежение, нерви, дублажи, неясни процедури". Това каза зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Преди три години беше въведена електронната система за класиране и записване на децата в детските ясли и градини. Оттогава нещата с класиранията при по-малките се случват безпроблемно. Това е и причината община Пловдив да настоява да се създаде такава система и в училищата.

"Миналата година започнахме инициатива в тази насока. Организирахме срещи с директори на училища и с предстваители на РИО, с които да обсъдим създаването на тази електронна система и единните правила за прием на деца. Директорите обаче имат различни опасения, заради които все още не ни подкрепят, но се надяваме да стигнем до консенсус", коментира още ресорният зам.-кмет.

Той изреди част от опасенията на директорите, които определи и като неоснователни. Такива са съмненията, че родителите няма да се справят със системата, че тя ще предизвика повече бюрокрация и т. н. Отбеляза, че има 800 имена на деца дублирани в класирането и няма да се учуди, ако се окажат и повече.

Напрежение създават и родители от съседни общини, които искат децата да учат в елитните пловдивски училища, стана ясно по думите на зам.-кмета на община "Родопи" Таня Бочукова.

"За да се избегнат всички тези неудобства, настояваме за създаването на тази електронна система за прием на учениците. Може всяко училище да има различни критерии, но поне класиранията да се проверяват онлайн", завърши Стоянов.

Тази година се очаква около 2600 до 2800 деца да бъдат приети в първи клас.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (3):
18.02.2014 Запълнени са паралелките за първокласници в ОУ "Елин Пелин"
17.01.2014 Тема с продължение: Проблеми със записването на първолаци в Пловдив
15.01.2014 Училища в Пловдив с вече запълнени места още през януари
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).