Дани Каназирева: Грабежът, наречен "такса смет"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:17 / 16.03.2017
3527
Всяко българско домакинство и всяка българска фирма страдат от грабежа, наречен "такса смет". Това е проблем, за който говорим от години. Времето обаче минава, но всички продължаваме да плащаме много повече, отколкото струва услугата по събиране на боклука, казва Дани Каназирева

В продължение на години лидерът на "Съюз за Пловдив" предлагаше в Общинския съвет да бъде намалена таксата за битови отпадъци, защото е убедена, че хората плащат много повече пари, отколкото дължат. Освен това тази такса се определя несправедливо. 

Законът е ясен - размерът на таксите трябва да се определя според разходите, които се правят за услугата. Законът обаче не се изпълнява. Общините решиха, че могат да използват такса смет, за да пълнят с нея всички дупки в бюджетите си. И започнаха да си определят такава стойност на таксата, която многократно надхвърля реалните разходи по извършване на комуналната дейност.

Така стигаме до абсурда да плащаме за услуга, която е няколко пъти по-скъпа от нейната стойност. Така е не само в Пловдив, в повечето общини се случва същото. А целият проблем идва от там, че в България няма справедлива методика за начисляване на такса смет.
Коя е справедливата методика?

Справедливо е да плащаме точно за количеството изхвърлен отпадък, а не според данъчната оценка на имота. Особено тежък е този грабеж за малкия и среден бизнес, който е принуден да внася в бюджета десетки пъти повече пари за смет, отколкото в действителност дължи. 

И за това си има причина. Всички досегашни правителства и народни представители толерират порочната система да плащаме такса смет на база данъчна оценка, а не според реалното замърсяване. Така те превръщат таксата във втори и незаконен данък. 

Ето как се случва това безобразие:

Влизането в сила на методиката за начисляване на таксата според количеството изхвърлена смет се отлага вече няколко години. Сега е посочен поредният срок - правителството трябва да приеме новите правила до 31 март 2017 г. Това обаче едва ли ще се случи, защото и досега е имало крайни срокове и досега не се е случвало. Причината е, че всички заедно имат интерес да поддържат този несправедлив модел. Това устройва порочния партиен модел. 
 
За да бъде ограничен произволът при определянето на такса смет, Дани Каназирева счита, че следва първо да се приеме ясна методика, а до приемането й разликата между такса смет за жилищни и нежилищни имоти, включително такива за стопанска дейност на граждани, юридически лица и еднолични търговци, и таксата, която се начислява на физически лица, да бъде фиксирана в закона - не по-голяма от 30 %.

Виж коментарите (2)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).