Дадоха галерията на "Гладстон" на ГХГ

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:40 / 03.10.2019
8047
Новата изложбена зала на "Гладстон" 32 се предоставя безвъзмездно за управление на Градската художествена галерия. Решението за това бе взето на последната за настоящия мандат сесия на пловдивския Общински съвет днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана с 26 гласа "за", 10 "против", 2 "въздържал се".

В мотивите се изтъква, че ГХГ-Пловдив разполага с необходимия ресурс от специалисти - изкуствоведи, реставратори и уредници, и така би могла да осъществява ефективна политика при използването за различни изложби, културни и образователни събития. Уточнява се, че ГХГ-Пловдив е юридическо лице, чийто източник на финансиране е републиканският бюджет. 

Новата изложбена зала е на два етажа със застроена площ 860 кв. м. Предназначението на сградата е за култура и изкуство. Обектът беше въведен в експлоатация на 5 септември 2019 г.

В проекто договора между община Пловдив и ГХГ-Пловдив изрично е записано, че поддържането и ремонтите /основни и текущи/, както и заплащането на консумативните разходи, данъци, такси и застрахователни вноски, ще се извършват от ГХГ. Ремонтите обаче ще са след получаване на изрично съгласие от общината. Партидите за електроенергия и питейна вода и канализация ще са на името на юридическото лице и плащането е за негова сметка.

ГХГ-Пловдив няма да има право да преотдава под наем и да преотстъпва за ползване недвижимия имот. С тази точка в договора се пресичат всякакви евентуални бъдещи намерения за предоставяне на изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници. 

Припомням, че преди да се пристъпи към събаряне на старата сграда на галерията на "Гладстон" 32 между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници беше подписан Меморандум, с който новоизградената галерия се предоставя на дружеството. За да стане това обаче, Меморандумът трябва да бъде потвърден от Общинския съвет. 

В договора между Община Пловдив и ГХГ-Пловдив се предвиждат няколко  възможности за прекратяването му. Това може да стане по взаимно съгласие, с погиването на имота, с прекратяването на юридическото лице - ползвател. Вторият вариант е предсрочно прекратяване със заповед на кмета, но само ако има неизпълнение на условията в договора, когато нуждата от безвъзмездно управление на имота отпадне, при лошо управление или при възникване на необходимост същият имот да бъде предоставен за ползване на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, без задължение от страна на Община Пловдив за предоставяне на други общински имоти.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (63):
03.10.2019 Отново спор в ОбС Пловдив за галерията на "Гладстон" 32
17.09.2019 Остри реплики между Фурнаджиева и Тотев за галерията на "Гладстон"
02.09.2019 Културният елит на Пловдив и Иван Тотев официално откриха изложбената зала на "Гладстон"
02.09.2019 Откриха новата галерия на улица "Гладстон“ в Пловдив с изложбата "Минимализъм-BG“
02.09.2019 Започна протестът на пловдивските художници
02.09.2019 Кметът за протеста на художниците: Разбирам ги
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).