ДПС Пловдив: Посегателството над Джумая джамия е нечовешки акт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
08:52 / 18.02.2014
5305
Общинският съвет на ПП "ДПС" Пловдив разпространи декларация, с която осъжда посегателството над Джумая джамия на 14 февруари. Plovdiv24.bg публикува декларацията без редакторска намеса:

Уважаеми съграждани,

На 14 февруари 2014г. пловдивчани бяхме свидетели на един неморален и вандалски акт, който няма аналог в историята на нашия град-посегателство над молитвен дом и паметник на културата.

Осъждаме остро нечовешкия акт на посегателство над Джумая джамия. Няма нищо по-страшно от това в едно общество да се обругават символите на духовността, защото след оскверняването идва нихилизмът, който е безкрайно заразен, стихиен и с неясни последици.

Демокрацията, уважаеми съграждани, разполага с богат инструментариум за да защитава основните си принципи, едно от които е мирният протест. Но псевдодемокрацията, кваздемокрацията използва недостойни и опасни прийоми, които са противозаконни и биха навредили на цялата нация. Нима използването на малолетни и непълнолетни деца, на криминално проявени лица, използването на насилие в защита на една благородна кауза по време на "мирния процес" в Пловдив не показва истинските намерения на организаторите - насилие, етническа и религиозна нетърпимост, удовлетворяване на собствените интереси, без значение за последиците за цялото общество?! Обструкционните им действия показват безсилие и липса на загриженост за решаване на сложните социално-икономически проблеми пред българската нация.

Основната парадигма стояща пред българското общество за подобряване на социално-икономическия климат и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани няма да бъде решено с противопоставяне и меркантилизъм. Днес, когато Пловдив кандидатства за културна столица на Европа, ние с гордост се обръщаме назад, за да покажем пред света дълбоката кохерентност на религиите, етносите и културите в нашия град, което е заслуга на нашите предци. Какво ще оставим ние на нашите деца, зависи от всички нас. Търпимостта е твърде ценно благо за да я приравним към безразличието и апатията...

ДПС вярва в здравия разум на българския народ и в неговите толерантни корени и благодари на духовниците от други религии, както и на всички български граждани, които осъдиха остро и искрено тези недопустими в демократичното ни общество прояви.

Обръщаме внимание на община Пловдив, прокуратура и полиция за предприемане действия по идентифициране организаторите на незаконните действия и за недопускане на подобни прояви, които са в разрез европейските ценности на Република България.

16.02.2014 г. Общински съвет на ПП "ДПС" - Пловдив


Виж коментарите (19)

Още по темата (97):
22.11.2023 Съдът отхвърли претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за 4 имота в Пловдив
16.01.2023 Започва реставрацията на Куршум джамия в Карлово
06.01.2023 В Пловдив порязаха мераците на Мюсюлманско изповедание София
21.12.2022 В Пловдив взеха решение за Куршум джамия
28.01.2016 Карлово спечели Куршум джамия, скочи срещу съжителството
09.07.2015 Избягал от психиатрията в Пловдив запалил храма над Сопот!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).