ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Шишков за кризата в здравеопазването и ситуацията с НЗОК
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 25.02.2013Коментари (3)1757
© Plovdiv24.bg
Д-р Шишков (вдясно)
Шефът на урологичното отделение в МБАЛ Пловдив и координатор на Движение България на гражданите за Пловдив д-р Димитър Шишков говори пред Plovdiv24.bg за кризата в здравеопазването и ситуацията с НЗОК.

 - Д-р Шишков, БЛС заплаши с излизане на протести, искат оставката на шефа на НЗОК и изглежда вече няма пари за здравеопазване? Как се стигна до тук и от тук накъде?

 - Още миналата година предупредихме колегите и гражданите, че след нова година пари за здраве няма да има. До тези съмнения ни доведоха редицата невероятни желания от НЗОК по онова време,като например: да изключат лекарския съюз от дискусията за финансите; да се налагалекарите да гадаятточната бройка на пациентите, които ще постъпят за лечение по отделните клинични пътеки; да се прехвърляткъм касата още куп други плащания, доскоро зачислени към бюджета на Министерството на здравеопазването; да не се върнат парите, източени от бившия вече министър Дянков от НЗОК за пълнене на бюджетни дупки; както и ред други обезпокоителни практики. 

И тъй като напоследък общественият диалог за монополите е изключително активен, мисля, че сега е времето официално да включим и още един монопол, а именно НЗОК. Изборът е само един, вноските са задължителни, а контролът в лицето на един митичен надзорен съвет граничи с нулата. 

Реформата в здравеопазването започна по време на демократичните промени преди повече от 20 години, но оттогава никой не е посмял да доразвие процеса. Тук не говорим за "завършек" на нещата, а за изграждане на една система, която е способна да еволюира и да служи адекватно. 

 - Д-р Шишков, обяснете малко за системата на финансиране на българското здравеопазване? Хората си плащат вноските, те отиват в НЗОК и от там накъде и как?

 - Има ясни правила на хартия, но те не се спазват в действителност. Всеки е длъжен по закон да внася своите здравни вноски, въпреки че това не се случва с над един милион българи. Донякъде разбирам защо хората масово спират да плащат вноските си. Те виждат, че дори да са коректни към НЗОК с редовни плащания, парите им не отиват по разпределение - за здраве, а се пилеят. Например от министъра на финансите, който до момента на оставката си, за 3 години и половина, успя да източинад 2 милиарда лева.

Твърдя, че не повече от 50-60% от парите от касата отиват по предназначение - за здраве. Другите се загубват някъде по неведомите пътища на тромавия административен апарат, както и по партийни каси.

Съвсем разбираемо е тогава, че когато имаш нужда от здравна помощ просто няма как да получиш качеството, за което инвестираш здравните си вноски.

 - В този смисъл, може ли да се каже, че протестът на Българския лекарски съюз е оправдан и защитава ли той правилните каузи? 

 - Българският лекар не е враг на народа. Той е част от този народ и иска да живее също достойно, да се развива професионално, да лекува хората така както се е учил, а не както е в случая да му нареждат колко пациента да лекува, с колко точно пари да извърши лечението. В този ред на мисли, разбира се, че протестът е оправдан, пък дори и малко закъснял. 

Представете си, че сте доктори.Отивате на работа в 6 часа. Слушате рапорта и разбирате, че за пореден път липсват антибиотици, кръв, апаратурата е развалена, има инцидент със спиране на тока. Ще ви дадат по-малко пари, защото сте надхвърлили лимита по здравните пътеки.Отделението е глобено с 2000 лева, защото сте пропусналида напишетедва,така или иначе,абсолютно неразбираеми за проверяващите на НЗОК реда. А днес, вместо да работите, ще се занимавате с бумащини, защото ще има проверка от касата(за трети път този месец!). След което стигате до пациентите си и им обяснявате, че трябва да си купят консумативите за предстоящата операция на стойност 2-3 хиляди лева. Човекът отсреща ви гледа и казва: "Докторе, откъде толкова пари?! Моята пенсия е 200лв." Влизате да оперирате и няма нито качествени инструменти, нито нормални консумативи, защото Законът за обществените поръчки е еднакъв и за болници и за чиновници - най-евтиното печели! Оказва се, че след всичко това виновни са не касата и правителството, а вие, които сте "източили касата".

 - Обяснете ни за пътеките - какво значи да стигнеш "лимит на болни"? Какво става ако са повече - в друга болница ли отиват? 

 - Няма нито една държава в света, в която да има такова недоразумение наречено "клинични пътеки". А лимитите по тях съществуват, за да могат всички пръкнали се нови болници да получат финансиране от касата. Няма по-голямо безумие от това да наложиш лимит в здравеопазването! Това да не са картофи на пазара!?

Ако определен лимит свърши в дадена болница, следва болният да се запише за някаква бъдеща дата за лечение, каквато може и да не доживее, или да си плати! Но не защото докторът няма да го лекува, а защото няма как в рамките на тази система! По този начин държавата се отървава от задълженията си, същевременно създавайки конфликт между пациенти и лекари.

 - Преди две седмици нашумяхте със заплахите отправени срещу Вас, защото изглежда засегнахте някакви сериозни интереси в разпределянето на парите за частни и държавни болници. 

 - Никога не съм имал против която и да е болница или колегите в нея. Ставаше въпрос за принципа на разпределение на парите към частните и държавните болници. Нека хората си отговорят на следните въпроси: Защо след като няма пари за здравеопазване, касата сключва договори с всяка новоизлюпила се болница? Какъв е този напън всяка година да се строят нови болници? В Пловдив вече са над 30. Голяма част от новите частни болници са за източване на пари. Трябват ли му на Пловдив толкова много болници и от къде се пръкна този персонал? Нали медиците напускат България!

 - Доколко това разпределение на бюджета е отговорно за сегашната ситуация? 

 - Когато разпределяш бюджета на принципа на лобизма, както това се случва вече 10 години, се стига именно до сегашната ситуация. Пари трябва да се дават за свършена работа! Сега се дават там, където има "наши хора", с бъдещ бюджет, определен по незнайни правила. 

 - Каква алтернатива предлагате Вие?

 - Има три лесни неща, които ще доведат до спиране на източването на касата. Именно: (1) Създаване на конкуренция на НЗОК с отваряне на пазара за частни здравно-осигурителни фондове; (2) Проверка на реалния наличен персонал в болниците, където всеки лекар да има право само на един трудов договор; (3) и НЗОК да сключвадоговори с различните здравни заведения и практики на база "здравната карта"на страната. Също така бих прибавил разрешения за строеж или закриване на здравно заведение да се вземат от НЗИ и министъра на здравеопазването. 

 - Това Ви виждане съвпада ли с програмата на партията, която представлявате?

 - Да. Абсолютно. Все пак аз отговарям за здравната реформа в Движение България на гражданите. 

 - Добре, реално погледнато на град с размерите и географско значение като Пловдив, какъв тип здравеопазване му трябва?

 - Ако направим по-горните неща, ще имаме поне ред и правила за управление в здравеопазването. Пловдив не е отделен град от системата. Само едно мога да ви кажа със сигурност - 30 болници не ни трябват! 

 - Хората нямат пари, а зачестиха разговорите за вдигане на здравните вноски. Правилен избор ли е това?

 - На този етап няма нужда от вдигане на здравните вноски. Пари за здраве има, ако се знае как да се разходват правилно и да не се крадат, разбира се.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 25.02.2013 г.
+1
 
 
Аз предпочитам,въз основа на здравните си вноски да знам какво лечение ми се полага и какво трябва да доплащам.А за социално слабите едно време е била Държавна болница,където са ги лекували безплатно.И тази потребителска такса,която непрекъснато нараства ми е като трън в очите.
0
 
 
Не разбирам защо да няма нови частни болници работещи със здравна каса - били само за източване. Глупости! Аз като гражданин избирам много по-доброто обслужване на подобна болница пред държавната в която се отнасят с теб като куче. Защо да бъда прецакан и да не мога да използвам парите, които плащам за здравно осигуряване където пожелая. Моето мнение е, че докторите изобщо не ги интересуват пациентите. Те винаги си гледат техните интереси и когато някой се опита да промени системата по която са свикнали да работят и на която знаят слабите места и откъде могат да си докарат допълнително (т.е. да откраднат) веднага протестират срещу това. Това последното не се отнася само за докторите между другото, а за всяко едно професионално 'съсловие'.
+5
 
 
По принцип хубави неща казва, но всеки ги казва преди избори. Какви са гаранциите, че ще се случат. Дори д-р Шишков да има добрата воля, изглежда ми по-скоро професионалист, все още не е врял и кипял в политиката, дали неговите съпартийци ще го оставят да извърши тази реформа? По принцип тя е неизгодна за широк кръг от богаташи и изгодна за хората, а подобни промени рядко се случват, историята го е доказала.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: