Чудотворната икона на Божията майка е в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:30 / 01.06.2008
1578
Света литургия и Молебен за благодатна закрила на децата пред чудотворната икона на Света Богородица Бачковска ще отслужи Пловдивският митрополит Николай днес в катедралния храм "Света Богородица".

Пренасянето на чудотворния образ на Божията майка в Пловдив е духовният подарък на нашия архипастир - дядо Николай за децата и техните родители по случай празника. Негово Високопреосвещенство ще отправи молитви към Божията майка - тя да бди и закриля нашите деца от злото в този свят. В тържествената литургия ще участват талантите от Детска хорова формация "Пловдив" с диригент Лили Славова. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма и да се поклонят пред образа на Божията Майка, ще има изненади, лакомства и сладолед на корем. 

Чудотворната икона на Пресвета Богородица - най-голямата светиня на светата Бачковска обител, беше посрещната вчера пред катедралния храм "Света Богородица" в Старинен Пловдив от митрополит Николай и свещеници.

Бачковският манастир е ставропидиален манастир, т.е. на директно подчинение на Българския патриарх Максим и Светия Синод. Изнасянето на чудотворната икона от светата обител и пренасянето й се осъществява само с разрешение на Светия Синод. Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир, известна като Света Богородица Елеуса /Умиление/, напуска манастира само веднъж в годината - на втория ден на Великден. Тогава се изнася с литийно шествие до местността Клувията, където е била намерена преди години.  За първи път, по инициатива на владиката Николай, тя ще бъде изложена на поклонение в Пловдив.  Света Богородица като Майка Божия е Небесна закрилница и пазителка на децата и покровителка на майчинството. Затова дядо Николай поиска пред нейния чудотворен образ да се помоли за децата ни. И българските митрополити на заседание на Светия Синод в София преди дни единодушно подкрепиха инициативата му и разрешиха пренасянето на светинята в Пловдив за едно денонощие.

Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Бачковска датира от незапомнени времена. Според съществуващи сведения тя е подарена на манастира от братята грузинци Бакуриани през 1311 г. Цялата е в обков от две ризници - златна и сребърна. Постоянното й място е вдясно от входа на манастирската църква и пред нея винаги има опашка от поклоници, на които тя дарява своята благодат.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).