Чудо на инженерната мисъл ядоса жителите на "Коматево", а кметът на "Южен" е бесен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:40 / 10.04.2019
11663
Жители на пловдивския квартал "Коматево" са смаяни от инженерното решение да бъдат поставени нови метални стълбове с улични лампи до съществуващите бетонови. Разстоянието между тях е 50-60 см. Това се случи при реконструкцията на улиците "Училищна" и "Обнова". Техният ремонт заедно с този на ул."Лозарска" стартира през ноември м.г. и вече е почти на финал. 1 млн. лева отпусна градската управа за крайния квартал.

"Кой измисли тази глупост? Стълб до стълб", недоумява Златомир Шопов, който живее на ул. "Училищна" 56А. Възрастната му съседка също е в потрес. "Смениха тръбите, направиха нови шахти, положиха асфалт. Това добре. Но защо трябваше да вдигат нови стълбове с лампи до съществуващите", пита пенсионерката. В същото време по съседната "Лозарска", която е една от най-големите в квартала, са оставени старите стълбове.

"Питайте управниците за този абсурд", настоява мъж от квартала. И смята, че това е разхищение на средства.

Хората на ул. "Обнова" са още по-наострени. "Защо е нужно да стърчат стълб до стълб, оплетени в жици, а ние да се чудим как да вървим по тротоара", пита Юри Колев. Тротоарите са асфалтирани заедно с новите и старите осветителни съоръжения. "Казват, че щели да махат досегашните лампи, но по-нататък, защото парите не стигнали", намесва се Милена Трайкова. Тя се изумила, докато вървял ремонтът на нейната улица. "Ако знаете колко строителен материал отиде. Тонове баластра и асфалт. В същото време не направиха джобове за кофите за смет. Спукаха ми питейната вода, която възстанових със собствени средства", оплаква се жената.

Старите лампи ще се махнат, а бетоновите стълбове ще останат. Те са собственост на ЕВН, обясни  за "24 часа" главният инженер на община Пловдив Йордан Калев.

Според него вариантите за "Коматево" били два - да не се прави ново осветление и да останат старите 30-годишни лампи на двете обновени улици. "Избрахме втория- - да сложим нови стълбове и да махнем старите осветителни тела от бетоновите съоръжения", поясни Калев. Той смята, че това не е прецедент. По същия начин било и на ул. "Остромила". Впоследствие ЕВН махнало старите стълбове. "Навсякъде, където правим нови тротоари, подменяме и уличното осветление", каза инженерът. Новите стълбове по двете улици в "Коматево" не стрували повече от 12 000 лева.

Кметът на район "Южен":

- Г-н Инчев, как се случи да дублирате уличното осветление по две от обновените улици в "Коматево"?

-Написах писмо до главния инженер на общината, с което искам да получа информация. На територията на район "Южен" има 25 места без улично осветление, нееднократно сме искали средства и накрая цъфва нещо, което е абсурдно - до съществуващите стълбове с лампи са монтирани нови. Възмущавам се много.

- Защо се е получило така?

- Просто е казано на някой "Отивай и прави стълбове в "Коматево", той ги поставя, без да е направил оглед и да види, че има действащо улично осветление. Никой не дава смислен отговор защо се е случило така. А и поръчката е на общината.

- Главният инженер Йордан Калев обясни, че старите лампи ще се премахнат и ще останат само новите.

- Веднага задавам въпрос. Какво се случва тогава с оставащите стари стълбове? Парадоксът е голям. Имаш стълб с улична лампа и до него поставяш нов до само него. Къде е логиката? Не е ли по-разумно да се изгради улично осветление там, където няма? Или да бъдат подменени опасните стълбове. А ние в момента изграждаме нови до тези, които са здрави и годни. И когато проблемът е видим, отговаряме, че ще премахнем старите.

- Как ще решите проблема?

- Следва възложителят да обясни. Пилеят се публични средства. Това показва недомислие, през пръсти се е вършило нещо. Така не се решава основният проблем. Бесен съм.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).