Чудо! В Пловдив спасиха бебенца, родени 650 и 950 грама!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:19 / 14.03.2019
12121
Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци в интензивно неонатологично отделение на пловдивска АГ болница, бяха изписани при семействата си. Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението – тя е родена в 28 гестационна седмица с тегло 650 грама от майка с много тежка прееклампсия. Владимир Джинов се ражда след спешно секцио в 31 гестационна седмица с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив.

Юлия е първото бебе, на което е приложено лечение по най-иновативен метод – сърфактант по неинванзивен начин ЛИСА – less invasive surfactant administration/, последвано от вентилация чрез назален CPAP. Владимир е лекуван по същия начин. Този метод е атравматичен за бебетата и осигурява адекватно дишане без инванзивни методики както преди. 

Месеците болничен престой не прекъсват връзката между децата и техните семейства. Родителите имат ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа – метод, известен още като "кожа до кожа“, който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние. Няколко дни преди изписването майките заедно със своите деца пребивават в семейна стая.

Близката връзка понижава нивото на стрес и дава възможност на майките наравно с медицинския персонал да участват в отглеждането им. Това са част от начините, които гарантират по-добра прогноза от проведеното лечение. 

Юлия и Владимир са едни от многото малки пациенти, които преминават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни. След проведеното лечение и двамата бяха изписани – Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир – 2060 грама, в добро състояние.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).