Чудати птички заснеха до моста на Панаира

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
09:45 / 06.11.2019
5751
Чудати птици попаднаха в обектива на читател на Plovdiv24.bg, който ги изпрати на редакционната ни поща. На снимката се виждат няколко представителя на вида "малък корморан“, който пристига в Пловдив за зимата.

Малкият корморан е сред видовете, най-силно застрашени от окончателно изчезване, поради което видът е включен в списъка на Световно застрашените видове като "полузастрашен“. На европейско ниво е отнесен към категорията "уязвим“.

Птиците прекарват няколко месеца в района на Пловдив, като се концентрират да нощуват на едни същи места всяка нощ – това са т.нар. нощувки, които представляват дървета в коритата на реките. Сигурността на тези места и спокойствието на птиците е от голямо значение за тяхното оцеляване. Край града под тепетата, чудатите птици нощуват край моста на околовръстното шосе в посока запад. Местността е защитена.

През деня птиците прекарват разпръснати на малки групички по различни водоеми на значително разстояние от мястото на нощувката, като се хранят или почиват. Придвижват се отново към нощувката около два часа преди смрачаване и могат да бъдат наблюдавани в района на защитената местност малко преди стъмване.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).