Читател алармира за некоректен мобилен оператор

Автор: Мария Морунова
Коментари (28)
08:30 / 20.12.2015
13987
Читател на Plovdiv24.bg алармира за некоректно отношение от мобилен оператор:

"Здравейте! Абонат съм на "Теленор" от 2006г. като ползвам 4 мобилни номера към тях. Проблемите ми с въпросния оператор започнаха този месец на дата 05. 12, когато посетих един от магазините на компанията и по-точно този на ул. "Александър Батенберг" номер 35, това е магазинът на главната улица с/у "Макдоналдс".

Реших да си преподпиша договора и да се възползвам от възможността за покупка на мобилен апарат на изплащане. Всичко беше точно докато излязох от магазина и реших да стартирам телефона, когато с голямо учудване установих, че апаратът явно е повреден, защото целият дисплей беше на черти и премигваше.

Веднага се върнах в магазина, за да установим проблема, като всичко това се развива в рамките на минути, което лесно може да се провери. Може би тук е мястото да уточня, че телефонът ми не беше пробван изобщо в магазина, което мисля, че е нарушение от страна на служителите там.

В магазина ми беше обяснено, че апаратът трябва да бъде изпратен на сервиз. В понеделник ми се обадиха от магазина и ми казаха, че са направили снимка на дисплея, изпратили са снимката по "Вайбър" на сервиза и от там са казали, че дисплеят е повреден и ако не заплатя поне половината сума (120 лв.), няма да си видя телефона, което ми прозвуча като изнудване и супер некоректно отношение.

Аз си изказах мнението, че едва ли може да се даде точна оценка по снимка от "Вайбър" и се разбрахме да изпратят телефона на място в сервиза, за да се установи проблема. След като го изпратиха, минаха няколко дни и ми се обадиха от сервиза, за да ми кажат, че телефонът има проблем с дисплея, който трябва да се смени, според тях за моя сметка. Аз отказах и телефонът ми беше върнат в магазина в гр. Пловдив, където се намира и в момента.

Подадох жалба към "Теленор", въпреки че ми се стори малко безсмислено, а също така и към КЗП, но нямам още никакъв отговор от тях."

Репортер на сайта опита да се свърже с "Теленор", но безуспешно.

Виж коментарите (28)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).