Читател: Защо изчезнаха контейнерите за разделно сметосъбиране?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (54)
08:00 / 22.04.2012
8410
"Защо изчезнаха контейнерите за разделно събиране на боклуците в Пловдив?" - с този въпрос се обърна към редакцията на Plovdiv24.bg наблюдателен пловдивчанин, който не скри притеснението си от случващото се. Репортер на сайта потърси отговор на този въпрос, свързвайки се с кмета на града Иван Тотев, който потвърди новината. Според него обаче в това няма нищо тревожно, просто защото договорът на фирмата, която е извършвала тази дейност, изтича и няма да бъде подновен. Общината обаче има намерение да подпише договор с друга такава и разделното сметосъбиране да продължи.

Началникът на отдел "Екология" в Община Пловдив Стефан Шилев заяви специално за нашите читатели:

"Договорът на "Екобулпак", която извършваше разделното сметосъбиране в пет пловдивски квартала без "Тракия, изтече и той не е подновен, защото според нас фирмата в много аспекти не предоставя качествена услуга на гражданите. В момента проучваме възможностите за възлагане на тази дейност на друга фирма. Ние искаме Пловдив да е един красив и чист град, а без разделно събиране на отпадъци от опаковки това е невъзможно. Основният ни мотив е, че "Екобулпак" нямат на територията на Пловдив и близките общини линия за сепариране на отпадъците от опаковки, което означава, че тя директно е изпращала по-голямата част от отпадъците към сметището в Шишманци. 

Гражданите заслужават много по-добра услуга, но те също трябва да допринесат за това. Де факто досега в Пловдив разделно събиране не съществуваше - нито пловдивчани го спазваха, нито пък ние сме доволни на 100 процента от въпросната фирма. Понеже тук не съществува никакъв финансов интерес, законът не изисква да има обществена поръчка, а директно договаряне. Затова се надявам много скоро да сключим договор с тази фирма, която ни предложи най-добри условия. Общината нищо не плаща, нито иска на нея да й се плаща. Държим реално да се оползотворяват отпадъците от опаковки, защото според Закона за управление на отпадъците всяка една община е длъжна на определен период да оползотворява процент от тези отпадъци, който във времето се покачва", изчерпателен бе Шилев.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (54)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).