ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
36796 1453 (3.9%) 30974 423 575 18 193 (4.3%) 398 132 194 236 181 4 163 815 (2.1%) 176 295 374
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Център за социални иновации - Пловдив проведе хибридна международна конференция с партньорите си от Полша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:17 / 23.06.2021Коментари (0)701
Днес в Пловдив се състоя последното, трето от поредицата, информационни събития до приключването на проект "Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“, Договор за БФП BG05M9OP001-4.002-0020-C01, по ОП "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Събитието бе във формат - Международна конференция на тема "Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год.".

Проведе се в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив с участието на представители на екипа на проекта, експерти и служители на Община Пловдив и НПО. Осъществена бе ZOOM връзка с партньорите от Полша БД Център" ООД. Събитието бе стриймвано във фейсбук страницата на Cultute in Plovdiv на ДК "Борис Христов“.

Центърът за социални иновации е част от проект BG05M9OP001-4.003-0020-С01 "Създаване на Център за социални иновации в Община Пловдив“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез ЕСФ. Общата стойност на проекта е 199 408 лв.

Центърът съществува вече 10 месеца и основната му идея е по един неформален начин да въведе добрите практики от ЕС и с иновативен подход да подаде ръка на тези неактивни младежи. ЦСИ към Община Пловдив е първи по рода си в България и има за цел намаляване на безработицата и връщането на младите в обществения живот. Работи с хора между 15-29 годишна възраст (групата NEET’s), като важно условие е те да не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение.

Негова водеща цел е да обедини всички услуги на Община Пловдив на едно гише и по този начин да улесни младите хора в контакта им с фирми, организации и фондации, които търсят служители, работници и/или стажанти. Услугите са индивидуализирани и безплатни, отчитайки персоналния профил на лицето (вкл. социалния контекст и рискови фактори), конкретните потребности и нагласи на лицето за включване в обучение и/или заетост, осигуряване на инструментариум в отговор на причините за категоризация на лицето в групата "NEETs.

Център за социални иновации се намира в "Дом на учителя“ в Стария град. Разполага с две зали с капацитет до 50 човека, с възможност за организиране на различни мероприятия, семинари, обучения. Центърът за социални иновации предлага следните услуги: Свободни работни места; Стажантски програми; Доброволчески инициативи; Мотивационни обучения.

В Международната конференция бяха представени три презентации. Първата със заглавие "Проект "Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“ представи Тезджан Дурмуш ръководител на проекта, реализиран в партньорство с БД Център, Полша.

Основната цел - устойчивото интегриране на пазара на труда на младежи от 15 до 29 години, които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение на територията на Община Пловдив се реализира в дейности, разделени в 4 основни групи.

Дейност 1 - Повишаване на капацитета на партньорите и заинтересовани страни по отношение разработването, прилагането, мониторинга и оценката на добри практики и иновативни подходи (социални иновации).

Дейност 2 - Създаване на социална иновация (ново решение) и нейното пилотно прилагане.

Дейност 3- Оценка на постигнатите резултати от гледна точка на приложимостта на неговите иновативни елементи.

Дейност 4 - Разпространение на постигнатите чрез създаване на двуезична интернет страница за разпространение на постигнатите резултатите; провеждан на две информационни събития: една кръгла маса и един ден на отворени врати; Създаване на Facebook страница, изработване и разпространение на "Наръчник за добри практики в работата на Центъра за социални иновации“ на български език и на английски език.

Втората презентация бе представена от Алекс Леви, който разказа за работата на Центъра за социални иновации. Центърът е стартирал работа на 25.03.2019, датата на приключване е 30.06.2021. по BG05M9OP001-4.003 Транснационални партньорства, с източник на финансиране ЕСФ Развитие на човешките ресурси, обща стойност на проекта 199 408.00 BGN.

Беше отчето, че в най-голям риск от попадане в категорията NEETs в Пловдив са младежите от ромската и турската общност, което представлява риск от 73%, поради социални фактори като бедност. Четири и два пъти по-голям риск, отколкото при етническите българи. Причини за попадане в NEETs са семейна среда, социална среда, образование, квалификация, опит и мотивация. Единното гише за работа с потребители отчете 86 NEETs консултирани от ЦСИ. 17 NEETs - реактивирани.

В ЦСИ работят експерти в няколко направления. Създаден е потребителски акаунт в най-голямата платформа за търсене на работа в България, който помага да се кандидатства директно за работа в големи компании в и около Пловдив от името и с разрешението на потребителите. Създаден е действащ уебсайт и са разпространени рекламни материали. ЦСИ разширява своята мрежа в НПО сектора, включително НПО-та, работещи в етническите квартали и социални и здравни медиатори.

Създадена е обща база за комуникация и споделяне на добри практики с някои от водещите НПО-та в България, сред които са Младежки червен кръст, Тръст за социална алтернатива, Пловдив 2019, ТПП – Пловдив и други. Работи се с новите партньори в областта на доброволческите дейности, в посока увеличаване на знанията, уменията и капацитета на младежите и експертите и споделяне на добри практики. Пандемията от COVID-19 измества част от дейности към напълно виртуална реалност и създава определени пречки за пряка работа с младежите.

Третата презентация бе представена от Агата Вож – представител на трансгратичния партньор по проекта от Полша – организацията БД Център" ООД и координатор на проекта за създаване на социален хъб. Полските партньори представиха техния опит, проблемите, с които са се сблъскали и какви добри практики са успели да приложат в работата си.

Проектът е започнал на 01.01.2019 и ще продължи до 31.07.2021 г. Той е съфинансиран от ЕСФ, работи по програма и с Център за европейски проекти във Варшава. Главната цел е да тества, подобри и трансферира добри практики за работа с младежи до 30 г. в малки полски градове. Работи в консорциум с други организации. До момента са изпълнили задача № 5, предстои задача № 6. В първата фаза се е работило за създаване на нови решения за работа с млади хора.

Създадена е онлайн платформа за курсове, различни онлайн обучения, полезни за младите хора с цел заетост. Следващата фаза съвпада с началото на пандемията. Създадена е група от 50 човека онлайн – за имплементиране на новите решения. Проведени са различни работилници, семинари за кариерно ориентиране и предприемачество.

Следващата фаза е тестване, заедно с различни експерти и трудови медиатори, които са били поканени с цел получаване на обратна връзка. във фази 3 и 4 са имали цел да повишат качеството на услугите в 1 и 2. Във фаза 5 целта е представянето и популяризирането на вече създаденото иновативно решение за младежко включване.

Проведени са 16 работилници и семинари за над 80 служители, които работят с младежи, за да покажат иновативното решение за работа с младите хора. По-голяма част от дейностите са били онлайн, отново заради пандемията. Проблемите при младите хора са свързани с ниска мотивация, липса на опит.

Целта е самите институции да се научат да бъдат активни в това как да включват младите хора в трудовия процес. Една от добрите практики е да се отдаде нужното внимание на всеки младеж, да се търси обратна връзка. В други организации е лимитирано време до 2 часа за 1 младеж за индивидуална консултации как да си намери работа. При тях не е лимитирано. Колкото е необходимо, толкова време от страна на експертите. Хъбът има отделна стая в съществуващи институция.

Създадена е стабилна мрежа в много работещи институции и така не е необходима отделна сграда. Друг положителен резултата с инвестиция в бъдещето е и широка партньорска мрежа за обединяване на информацията за различните услуги и обмяна на информация за подходи, търсене на работа и осигуряване на подходящ стаж.

Международната конференция "Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год." завърши с взаимни благодарности за партньорството между двете страни – Център за социални иновации Пловдив и ХЪб БД Център" ООД Полша. Страните споделиха и своята убеденост, че добрите практики, които бяха обменени по време на партньорството са допринесли за нови знания и опит и със сигурност ще генерират нови идеи и през новия програмен период.Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2021/2022
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
Парламентарни избори 2021 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои проекти трябва да бъдат финансирани със заем?
Модър-Царевец
Бетонен мост
Нов мост над р.Марица
Кръстовище на две нива до Водната палата
Продължението на бул. "Северен“
Други
Не трябва да се тегли заем
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: