Булгартабак ще продава фабриките в Пловдив и Стара Загора в началото на юли

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:26 / 28.05.2008
2075
Фабриките на Булгартабак холдинг в Пловдив и Стара Загора ще се приватизират през фондовата борса през първата половина на месец юли. Това съобщи на специална пресконференция председателят на УС на холдинга Корнелия Нинова.

Фабриките ще се продават с лиценз за производство на цигари, но без лиценз на марките цигари на Булгартабак.

Същевременно до продажбата на двете фабрики работниците и служителите ще получат обезщетенията си за съкращаването им, които възлизат общо на 14 млн. лв.

От ръководството на Булгартбак поясниха, че с получените средства от приватизацията чрез БФБ ще се покрият платените суми за обезщетения на работниците, част от парите ще отидат за дивидент, който ще получи държавата (Министерство на икономиката и енергетиката), а с останалите ще се подобри финансовия резултат като цяло.

Двете работещи фабрики на Булгартабак в Благоевград и София предстои да се приватизират според стратегията за приватизация на холдинга, която по всяка вероятност ще бъде променена. Другият вариант е (за който вече е внесено предложение в Народното събрание) Булгартабак холдинг да бъде изключен от списъка на фирмите, чиято приватизация става чрез стратегия, одобрена от Народното събрание. При този вариант двете фабрики ще се приватизират по общия ред.

Изпълнителният директор на Булгартабак Ангел Димитров посочи, че основните задачи на компанията до края на годината са да запази пазарния си дял, "който в момента е около две трети от пазара в България", да увеличи износа си, а също така и да повиши финансовата си стабилност.

От холдинга съобщиха, че в скоро време ще пуснат на пазара нова марка цигари (96 мм, 16 къса на цена 1,85 лв.), както и нови разновидности на съществуващи марки. Вече няма да се произвеждат цигари без филтър. 

На пресконференцията стана ясно още, че до месец юли ще бъдат вдигнати цените на всички марки цигари на Булгартабак, като повишението ще бъде с между 10 и 20 стотинки на кутия.

Източник: investor.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (61):
25.11.2008 Спец по тютюните поема "Булгартабак"
19.11.2008 Цигарената фабрика поднови производството
23.10.2008 Мажоритарят на Цигарена фабрика Пловдив вече притежава 96% от капитала му
01.10.2008 Съкратени тютюноработници ще бъдат наети в “Цигарена фабрика Пловдив”
30.09.2008 Размразяват производството на цигари в Пловдив до началото на ноември?
18.09.2008 Предлагат 36,60 лв. за акция на Пловдив-БТ
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).