Български режисьори създават седем късометражни филма, вдъхновени от Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:20 / 20.02.2018
2551
Седем утвърдени режисьорски екипа от България ще прекарат по месец в града на тепетата, за да се вдъхновят, подготвят и реализират своя кинематографична идея, посветена на Пловдив. На финала - всички готови филми, ще бъдат обединени в един пълнометражен филм-омнибус, който ще представи Пловдив по световни фестивали и форуми. Инициатор на проекта е продуцентска къща Screening Emotions, която стои зад филмите "Слава", "Урок", "Три дни в Сараево" и други, както и подпомага набралата популярност онлайн платформа за кино www.filmsociety.bg, а проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

"Вълнуваме се от филмите "Париж, обичам те"" и "Ню Йорк, обичам те"", събрали световна плеяда от изключителни режисьори, всеки от които има свой характерен кинематографичен почерк, допринасящ за богатството на филмовото произведение. Вдъхновихме се от този модел и решихме да създадем филм, посветен на Пловдив. Предложихме идеята на фондация "Пловдив 2019" и спечелихме тяхното доверие", разказва за идеята зад "КиноПловдив" Елена Мошолова.

Режисьорите, които ще реализират идеите си на кинолента в Пловдив са Петър Вълчанов и Кристина Грозева ("Урок", "Слава"), Николай Тодоров ("Преди да заспя"), Павел Веснаков ("Зевс"), Ралица Петрова ("Безбог"), Димитър Кутманов ("Ecce homo"), Любомир Младенов ("Ловен парк", "Кораб в стая"), Христо Симеонов ("Синът"). Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от тях ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното, ще могат да участват в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки - Дом на киното с вход свободен. Прожекция на филм, създаден от режисьорите ще съпътства всяка среща с публиката. 

Първото и откриващо събитие е на 24 февруари, събота, и е на тема "Работата на режисьора с актьора" и ще бъде водено от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева, придружен от прожекция на последното им кинопроизведение, вдъхновено от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени сред релсите, филма "Слава". След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).