Бъдете внимателни и разумни: Пловдив е шампион по трипер и СПИН

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
09:37 / 02.06.2015
15674
Истинска епидемия от срамни болести се вихри у нас през последните месеци, сочат данните на Центъра по обществено здраве и анализи. Най-много полови зарази, особено сифилис, са регистрирани във Варна. Пловдив е шампион по трипер и СПИН, а София води класацията по разпространение на хламидии, пише "Телеграф".

"Тези болести протичат с цикличност. Има периоди, в които има бум, а след това затихват. В момента ние определено сме в бума на венерическите заболявания, особено по отношение на сифилиса. Нарастването на заразите започна още миналата година, но тази е по-страшно", казва д-р Маринела Прокопова. 

Повечето заразени идват, когато болестта е вече развита и основната причина за това е липсата на профилактика.

Сифилисът е обществено значима болест. Бременните жени, които са заразени, раждат деца с вроден сифилис и такива има всяка година, въпреки задължителните изследвания на майките. 

Според статистиката само за последните 4 месеца у нас са проплакали 18 бебета с вроден сифилис. Най-много са в Бургас. Ако не се лекува навреме сифилисът е наистина страшна болест.

Бум на сифилис има на всеки 10-12 години. Последният пик е бил през 1998 г., когато са били открити 1600 новозаразени българи. До 2005 г. средно са откривани по около стотина болни със сифилис годишно, после бройката пада на 47. От 2012 г. бройката пак се вдига. Заразяването става чрез вагинален, анален, орален секс или дори целувка.

Хламидията пък може да порази очите, ставите, черния или белия дроб, а оплаквания липсват в 40% от случаите. Гонореята, по-известна като трипер, е по-лесно разпознаваема, защото при нея има ясно изразени симптоми. Тя обаче освен по гениталиите може да плъзне и по гърлото, ако е бил практикуван орален секс със заразен партньор. Тази форма протича без симптоми в 90% от случаите, а при останалите 10% единственият белег е, че гърлото се зачервява и възпалява.


Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).