Братът на Плъха: Време е да съдим жената на доктора, борим се до дупка

Автор: Мариана Панчева
Коментари (69)
16:47 / 09.03.2018
75785
"Ще се борим до дупка за теб, братко." Това написа в социалната мрежа на развален български с латински букви братът на Георги Джевизов - Плъха. В поста си той обявява, че е време да съдят жената на доктора, защото лъже. Въпросният пусна и живо предаване от погребалното шествие из улиците на "Столипиново". Профилът обаче бе изтрит днес следобед.

Какво точно се е случило в нощта, когато д-р Иван Димитров простреля Плъха - Plovdiv24.bg публикува пълен запис на брифинга на прокуратурата. А ето и резюме на всичко, изнесено на него:

"Твърдеше се, че крадецът (пострадалият), който действително е крадец и това е факт, е влязъл в дома на обвиняемия в жилището. Твърдеше се, че е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището са били съпругата и двете деца на доктора. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия крадец или на неговия съучастник", започна окръжен прокурор Румен Попов.

След множество следствени дейности и след разпит на повече от 15 свидетели е установено:

Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития в жилището на втория етаж не са били нито съпругата, нито двете деца на Иван Димитров, семейството на доктора се е намирало, а и понастоящем живее, в Крумово. Този факт се установява от показанията на Димитров, включително пред неговия адвокат. 

Втори факт - убитият Джевизов не е имал съучастник. Опитал се е да краде не от жилището на Димитров, а от гаража, който се намира в двора на кооперацията. 

Трето - установено е категорично, че сблъсъкът между двамата и последвалите изстрели са се случили в двора на кооперацията, а не в жилището. Установено е също, че преди това докторът близо 30 минути е наблюдавал приготовленията на кражбата, без да сигнализира на когото и да е било, включително и на правоохранителните органи. 

След това, въоръжен с незаконно притежаван пистолет "Валтер", е слязъл в двора, за да "преустанови кражбата". По разказа на самия Димитров, първо е извикал "Стой, полиция", стрелял е предупредително и след това е изстрелял "целия пълнител". 

"Нападението обаче е станало до гаража, изстрелите са пред вратата на гаража, на улицата, а не в жилището", поясни Румен Попов.

Междувременно, когато Плъха е побягнал, започнал да замерва доктора с предмети. 

"На три пъти е променяна версията какви са тези предмети - метална тръба, табела и нож", разказа още прокурор Попов. Самият нож обаче не е бил притежание на крадеца, в последствие е открит в дома на доктора - измит от кръвта. 

В крайна сметка крадецът успява да измине 110 метра и се е скрил до автомобила, където на следващата сутрин е открит и трупът му. Прострелян е от упор в гърдите, изстрелът е отгоре надолу, тъй като Джевизов е бил нисък - около 1,65, а докторът близо 2 метра, разказа окръжният прокурор. Приблизителният час на смъртта е 2 след полунощ.

След инцидента докторът звъни на двама свои приятели, единият му помага да заличи и изхвърли следите от местопрестъплението, другият пък има отношение към укриване на пистолета. 

За всичко това има свидетелски показания и на помагача, и на самия доктор. Има и видеозаписи, които показват действията след стрелбата. Записи на самата стрелба весе още не са се появили, макар че в момента се установява има ли изтрити такива, защото докторът е помолил двама души, притежаващи камери в района, да изтрият записи на сутринта след убийството.

Остава да виси въпросът защо докторът не се е обадил на 112 след стрелбата, макар че е бил молен изрично и от приятеля - помагач и от леля си, която е сред разпитаните свидетели. Димитров категорично отказал. 

Освен всичко в дома му са намерени и други боеприпаси, държани без разрешение - 17 патрони, 16 броя за "Макаров" и един от неустановен калибър. Справка назад във времето пък показва, че по отношение на старите обири, жертва на които е станало семейството, е имало две стари дела за кражби от същия този злополучен гараж, последното обаче е от 2003 година. 

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев пък коментира, че докторът, който "в момента е един национален герой е извършил престъпление по чл. 119 във връзка с чл. 115 - превишаване пределите на неизбежна отбрана, ще му бъде повдигнато и обвинение по член 339 за незаконно притежание на патроните и пистолета, с който е убил крадеца". Да първото престъпление се предвиждат до 5 години затвор, а за второто от 2 до 8 години затвор. Иван Димитров вече е с променена мярка за неотклонение "подписка", защото няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление, посочи още Пенев. 

Виж коментарите (69)

Още по темата (145):
26.03.2024 Оправдаха д-р Димитров, убил крадец в дома си в Пловдив
16.10.2023 Вещи лица говорят за случая с убития в Пловдив Плъх
30.05.2023 Полицай е описал минута по минута записите от камерите, заснели моментите преди и след фаталното прострелване на Жоро Плъха
14.03.2023 Разминавания в показанията за убийството на Жоро Плъха
20.02.2023 Добра новина за д-р Димитров, убил Жоро Плъха
14.12.2022 ВКС върна делото за убийството на Жоро Плъха
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).