"Бодуров трио" с концерт в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:01 / 30.03.2016
1630
"Бодуров трио" отбелязва своята 15-та годишнина на сцената със серия от концерти в България. Димитър Бодуров (пиано) започва творческа работа с Михаил Иванов (бас) и Йенс Дюпе (барабани), почти веднага след като се установява трайно с Холандия. От тогава до днес, триото има зад гърба си няколко албума и немалко джаз призове. Българската публика ще има възможност да чуе групата със специален гост Теодосий Спасов в София, Пловдив и Варна. 

В този последен проект те не изневеряват на уникалния си стил, създаващ диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са богатите на вариации ритми в 7, характерни за фолклора като Ръченица, Четворно, Еленино и др. Освен с музикалната синергия между съвременен европейски джаз и автентични български ритми, албумът се откроява със силния си емоционален заряд, потапящ слушателя едновременно в носталгия и радост от живота.

Специален гост в албума е виртуозният Теодосий Спасов, допълващ звука на групата със суровата автентичност на своя кавал. Бодуров и Спасов работят за пръв път заедно през 2010-та в представление на амстердамска танцова компания, след което установяват трайна артистична връзка. Оттогава те свирят заедно в различни формации - квартет, дует, както и в Проекта Пулс - трио с индийския перкусионист Сандип Батачаря.

Турнето на "Бодуров трио" започва на 3-ти април в Bee bop cafe (Пловдив) от 21,00 часа, продължава в столичното Studio 5 (4-ти април), за да завърши на 5-ти април по време на Европейски музикален фестивал във Варна.

За "Седем марки" нюйоркското списание All about Jazz пише: "В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук! Характерът на групата се откроява истински и с присъствието на гост музиканта Теодосий Спасов на кавал."


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).