ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Близо 1500 деца се обучават по метода "Монтесори" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 13.04.2021Коментари (0)1907
© Plovdiv24.bg
За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските учебни заведения. Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода е въведено в публичните детски градини.

Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца, в това число:  

- В детските градини - 44 групи или 1 251 деца

- В училища - 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца

- В детски ясли - 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат намерени на двата сайта на Община Пловдив за прием в детските градини и в първи клас.

Монтесори се прилага успешно в четири училища в Пловдив, сред които СУ "Св. св. Кирил и Методий“, ОУ "Екзарх Антим I“, СУ "Св. Седмочисленици“ и СУ "Константин Величков“.

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са "Майчина грижа“, "Мирослава“, "Велимира“, "Мир“, "Буратино“, "Марица“, "Малина“ и "Малкият принц“.  В Община Пловдив Монтесори педагогиката се прилага и в детска ясла "100 усмивки“, а към общността предстои присъединяването и на ДЯ "Палечка“.

"Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор "Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

По думите му от ранна детска възраст децата са различни и имат нужда от индивидуално внимание – и вкъщи и в класната стая, и точно на това ни учи Мария Монтесори.

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс "Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – "Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.

Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст.  

Община Пловдив стартира проекта "Монтесори" през учебната 2016 – 2017 г. От въвеждането на метода в Пловдив досега са обхванати близо 1800 деца, на които се преподава по Монтесори педагогика в детските градини, и 139 деца в начален етап на основно образование. Родителите, удовлетворени от обучителните програми в детските градини, са 1 116.

Методът започва да се развива в първия Дом на децата (Casa dei bambini) в Рим през 1907 г. Въведен е от световноизвестната днес италианска лекарка и педагожка Мария Монтесори. Основните принципи на Монтесори са самостоятелността и личният избор на детето, не се позволява то да бъде принудено да върши нещо против волята му. Уважава се личното пространство на детето, а проблемите се разрешават с разговори.

В Монтесори групите и паралелките се говори тихо и спокойно. За правилното възпитание на децата по метода са формулирани редица базови правила, които се спазват и с помощта на тях децата се учат на по-голяма самостоятелност и същевременно – дисциплина. Чрез Монтесори педагогиката децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето.

Монтесори обучението е алтернатива на традиционните образователни практики и отговор на потребностите на динамичната среда на живот. То е широко прилагано в цял свят /98 страни/. Най- убедително са залегнали идеите му в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори училища. Детските градини Монтесори в света са също няколко хиляди.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
Проблеми с водата в Брестовица
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: