ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бизнесмен: Защо, бе, хора? Едно богато семейство ще получи няколкостотин лева, а едно бедно може и нищо да не получи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:43 / 19.05.2022Коментари (4)9069
©
Никола Янков е основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив. Представяме ви негов анализ от странциата му във фейсбук относно антикризисните мерки на правителството.

Писал съм го и преди, но явно "не хваща декиш", така че се налага да го напиша пак.

Ако субсидираш тока, взимаш пари от тези, които харчат малко ток и ги даваш на тези, които харчат много ток. Ако субсидираш парното, взимаш от тези, които нямат парно и даваш на тези, които имат най-големи апартаменти с парно (които между другото живеят основно в София - градът с най-високи доходи в страната). Ако субсидираш бензина и дизела, взимаш от тези, които не карат коли (или карат малко) и даваш на тези, които харчат много за гориво. Това не е социална политика. Това е антисоциална политика. Субсидираш най-богатите (най-големите потребители) за сметка на най-бедните. Едно заможно семейство в София с голямо потребление ще получи според новите мерки на правителството няколкостотин лева на месец от държавата. Едно бедно семейство в малък град в Северозападна България ще получи няколко десетки лева, ако изобщо получи нещо. Защо се прави това?

Намалянето на ДДС и акцизи за стоки, като горива и хляб, няма да доведе до по-ниски цени, а само до сериозни загуби за бюджета. Така стана, като намалиха ДДС за ресторантьорите. Какво тук не е ясно и колко пъти ще настъпваме тази мотика?

Не се субсидират “цени". Субсидират се хора. И то само бедни хора. Цени се фиксират и субсидират единствено в социалистическа икономика, където всички са горе-долу еднакво бедни.

В България нямаме икономическа криза. Това е просто оправдание да се прахосват милиарди левове публични пари без основание. Има икономически ръст и ниска безработица. Доходите също растат стабилно и постоянно всяка година - вижте статистиката за средната заплата. Инфлация има, но тя се дължи основно на външни фактори - експанзивната парична политика на големите централни банки и силен ръст на цените на енергоносителите, базовите метали и храните в международен план. “Противодействие" на това с фискална политика в България е невъзможно. Ако искаме да спре покачването на цените, трябва да ограничим държавните разходи и растежа на доходите, а не обратното.

А за най-бедните трябва да се увеличат социалните помощи - директни плащания, енергийни помощи, хранителни ваучери и подобни. В по-бедните райони на страната трябва да се въведат програми за субсидиране на нови работни места в частния сектор - като работодателите се освободят от осигуровки за определен период или държавата поеме няколко работни заплати за всеки новоназначен служител. Така даваме на гладния въдица, а не риба.

За да се намалят цените на енергията в България, трябва да се инвестира ускорено в местно производство на енергия. Това значи спешна отмяна на мораториума за разработване на собствените ни газови находища и субсидии за битови и промишлени инсталации за производство на ток от възобновяеми източници (както и подходяща регулаторна рамка за ускорено лицензиране и присъединяване към мрежата). Вместо това обаче се предлага да се изземват с данъци "свръхпечалби" от сектора, което разбира се ще изгони за години напред всякакви инвестиции. И трябва да престанем да плашим потенциалните инвеститори с високи минимални концесионни такси, защото така ще видим собствено производство на горива през крив макарон.

И въпреки че тези неща се говорят и пишат от месеци, управляващата коалиция все пак заби нос в прахоляка с безсмислени предложения за "хеликоптерни" харчове от милиарди левове, които няма да имат ефект за хората най-нуждаещи се от държавна подкрепа. Нито ще променят перспективата за икономически растеж дългосрочно. Само ще издъним бюджета много яко тази и следващата година, и скоро ще трябва да се простим с целта за присъедниняване към еврозоната.

Имам натрапчивото усещане, че "икономическата политика" в това правителство се мисли от пи-ар-ите. Дано да не съм прав.

Защо бе хора, ЗАЩО?!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Питайте миризливите сополиви тролчета на ПРОСТАКА КИРО - те знаят какво и как да направят!Затова реалната инфлация вече пълзи над 20%,нали простаци недоклатени!
0
 
 
Ами все от някъде трябва да се вземат тези пари,от Европа и САЩ само акъли,парите от данъците на "работещите бедни",всичко това оформено като мерки,излиза че в България е най-добре да си беден,без да плащаш данъци,без имоти,без кола и с минимум храна,че и там начисляват ДДС
+1
 
 
Абе в тази България от 1944 г. Все бедни ,има, Пълно с цигани, дето все чакат социални помощи ! До кога ...... !!??
-1
 
 
Защо ли?Ами те не са *хора*,те са проЗЗто киро и малоумните ПРОСТАЦИ около него - да ограбим България и после да се ометем!Какво *Економическо мислене* от тези мисловни примати?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: