Бившият кмет на Стрелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, излиза предсрочно още този месец?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:46 / 02.01.2018
8167
Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев не се радва, че Пловдивският окръжен съд преди дни е намалил наказанието му от 6 на 4 г. затвор. Евстаниев бе осъден за изнасилването на 16-годишната ученичка Ирена Белухова преди 2 г. Той ще обжалва решението във ВКС в законовия 15-дневен срок, защото е невинен и иска да бъде оправдан. Това заяви пред "24 часа" адвокатката му Ташкена Колчева. Ако намалената присъда обаче влезе в сила, Евстатиев може да поиска предсрочно освобождаване, каза още тя .

"След като научи, че присъдата му е изменена, Евстатиев не показа чувства. След дългия престой в ареста е смазан физически и психически и няма нормални човешки реакции", добави защитничката.

Адвокат Колчева узнала за решението на 28 декември, но не е получила все още официално мотивите. Делото в окръжния съд в Пловдив, образувано по жалба на Евстатиев, се е провело на 25 ноември при закрити врата. Трима магистрати са участвали в състава. Те са променили присъдата от първата инстанция единствено в частта ѝ за наказанието, намалявайки го с 2 г.

Обезщетението, което трябва да плати на ученичката, остава 12 000 лв. "Ние не обжалвахме първоначалната присъда на Евстатиев, тъй като никога не сме настоявали тя да е висока и жестока, а чрез нея да се покаже, че половият акт е бил против волята на момичето", посочи адвокат Иван Грошев.

Той представляваше жертвата и на двете инстанции в Пловдив, на които не бяха допуснати медии, за да не стават публично достояние подробности от интимния живот на непълнолетната жертва.

По думите му в окръжния съд бившият кмет не поискал да бъде оправдан, а да му намалят присъдата.

Извинил се на Ирена и родителите ѝ

"Така реално призна вината си. Не съм запознат с мотивите за по-ниското наказание, но вероятно разкаянието му е изиграло роля. Това е първата стъпка към поправяне", коментира адвокат Грошев. Според него и присъда от 4 г. лишаване от свобода доказва, че Евстатиев е виновен. На същото мнение било и семейството на жертвата.

"Родителите искат по-бързо всичко да приключи, за да може дъщеря им да забрави. Досега при всяко съдебно заседание Ирена трепереше, а ръцете ѝ се потяха", обяснява защитникът. Момичето било на 16 г., когато е изнасилено от Евстатиев. На 15 януари 2016 г. по обед деветокласничката се връщала от училище, когато се видяла с бившия градоначалник пред хотел в Стрелча, където той живеел. Евстатиев я поканил в стаята си да говорят за намерението ѝ да кандидатства в юридическия факултет в Пловдив. Самият той е доктор по право. Ученичката му имала пълно доверие, тъй като двамата се познавали добре. Ирена помагала в щаба му за местните избори през 2015-а. Майка ѝ Христина пък била секретарка в община Стрелча, когато Евстатиев кметувал.

В хотелската стая бившият управник започнал да черпи гостенката си с водка. Изпили една бутилка и наченали втора. Момичето погълнало около 250 г и изпаднало в неадекватно състояние, а Евстатиев се възползвал и я насилил.

През това време полуделите от тревога родители на Ирена я търсели навсякъде, подали сигнал и в полицията. Около 18 ч същия ден Евстатиев я качил на джипа си и я оставил пред вратата на дома ѝ. Заръчал ѝ на никого да не казва, че е била с него.

Родителите на Ирена били шокирани, когато я видели - била разчорлена, с раздърпани дрехи, по които имало повръщано. Под техен натиск дъщеря им признала за случилото се и освидетелствана от съдебен лекар, а Евстатиев бил арестуван. Още по време на досъдебното производство той твърдял, че сексът с ученичката бил доброволен от нейна страна. Срещу него бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и опиване на непълнолетна.

Сексуалното посегателство над момичето взриви Стрелча и стана повод за протести на местните. Процесът не стартира в Панагюрище, тъй като там съдиите са участвали при разглеждане на мерките му за неотклонение. В Пазарджик пък магистратите си дадоха отвод с аргумента, че всички се познават с бившия градоначалник. По тази причина делото бе прехвърлено в пловдивския районен съд, който на 2 май 2017 г. постанови 6 г. затвор за Евстатиев.

"Доволен съм от присъдата. Тя е справедлива. Срамът ни обаче остава. Преживяхме кошмарни месеци", заяви тогава Георги Белухов, бащата на Ирена. Дълго време дъщеря му е посещавала психолог, за да се съвземе от травмата.

Мотивите за решението на районния съд се забавиха с три месеца, което даде повод на адвокат Ташкена Колчева да обяви, че ще заведе иск срещу държавата в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на човешките права на клиента ѝ. Според нея има и друго основание - Евстатиев престоял в ареста година и шест месеца без присъда. През това време се разболял психически, отслабнал близо 40 кг.

"Ако влезе в сила наказанието от 4 г. лишаване от свобода, на 17 януари 2018 г. той ще е излежал вече половината от него и ще има право да поиска условно предсрочно освобождаване", посочи адвокат Колчева.

Колегата ѝ Иван Грошев обаче е категоричен, че не може да има подобно механично приспадане. По думите му, за да бъде предсрочно пуснат на свобода осъден, с него трябва да е извършвана превъзпитателна работа. Такава не е провеждана с Евстатиев, тъй като той няма влязла в сила присъда.

Все още не е ясно дали окръжната прокуратура в Пловдив ще протестира намаленото наказание на бившия кмет.

"Ако държавното обвинение не го направи, дори и частното да обжалва, ефектът ще е пренебрежимо малък", смята защитникът на Ирена Белухова.


Виж коментарите (5)

Още по темата (89):
06.02.2019 Какво се случва с бившия кмет и ученичката, с която прави секс?
30.08.2018 Съдът в Пловдив с окончателно решение за осъдения за изнасилване на ученичка кмет
16.08.2018 Адвокатката на Евстатиев: Не е лесно да си невинен и да се стовари държавната машина върху главата ти
15.08.2018 Осъденият за изнасилване на ученичка кмет излезе от затвора предсрочно!
20.02.2018 Бивш кмет изтърпява 4 г. в затвора за изнасилване на ученичка
29.12.2017 Адвокат Колчева: Ще обжалвам новата присъда на Евстатиев, той е депресиран и не реагира
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).