Бивш шеф на МВР: Случаят с Плъха е учебникарски пример за неизбежна самоотбрана, докторът не трябва да е в ареста!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
10:43 / 05.03.2018
21438
Според мен пловдивската прокуратура много внимателно трябва да оцени събраните доказателства. При тези обстоятелства това е учебникарски пример за упражняване на неизбежна самоотбрана.

Това заяви адвокат Димитър Марковски по повод убийството в Пловдив на Георги Джевизов-Плъха от лекаря Иван Димитров пред bTV.

На въпрос дали д-р Димитров може да бъде осъден за убийство, адвокатът отговори: "При тези обстоятелства и факти, които са изнесени, категорично не".

По думите му, ако има достатъчно доказателства, той би могъл да носи наказателна отговорност за незаконно притежание на оръжие, но това е друго престъпление. "В тази ситуация даже няма и превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана", посочи Марковски. Той посочи, че когато някой ви нападне в дома ви, няма как да търсите точно такова оръжие, каквото носи и нападателят.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също се съгласи, че според данните, които са известни до момента, може да се говори за неизбежна самоотбрана.

"Крайно време е хората да разберат, че мярката за неотклонение не е наказание. Представете си как докторът с жена и две деца ще се укрие и ще извърши престъпление. Смятам, че няма основание за задържане", каза той.

Йорданов заяви, че вероятно би реагирал по подобен начин като д-р Димитров, ако му се случи същото нещо: "Няма как да реагираш различно, когато някой влиза в дома ти, при това въоръжен".


Виж коментарите (19)

Още по темата (145):
26.03.2024 Оправдаха д-р Димитров, убил крадец в дома си в Пловдив
16.10.2023 Вещи лица говорят за случая с убития в Пловдив Плъх
30.05.2023 Полицай е описал минута по минута записите от камерите, заснели моментите преди и след фаталното прострелване на Жоро Плъха
14.03.2023 Разминавания в показанията за убийството на Жоро Плъха
20.02.2023 Добра новина за д-р Димитров, убил Жоро Плъха
14.12.2022 ВКС върна делото за убийството на Жоро Плъха
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).