Бездомници се нанесоха в нова кооперация в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:32 / 29.10.2018
10436
Трима пловдивски бездомници чакат зимата в избените помещения на две нови кооперации без Акт 16, които се намират в район "Южен". Двама от тях - влюбените Анастасия и Атанас, живеят в малка  изба с площ от 3,5 квадратни метра. Анастасия страда от епилепсия. Взима 175 лева пенсия и това са единствените сигурни доходи. Преди 4 години била пребита и изгонена от сестра си. Така се лишила от достъп до майчината си къща, на която е сънаследник. "Сестра ми каза, че никой никъде няма да ми обърне внимание -където и да се оплача", казва  Анастасия за "Марица".

На улицата се запознала с 67-годишния бивш автомонтьор Атанас. През 1994 той се развел. Бившата му не го искала, защото се пропил. При делбата дали единия апартамент на едната дъщеря, другия приписали на втората, а жена му събрала пари за нова гарсониера. Атанас останал без керемида над главата си. Сега твърди, че вече не пие. Имал брат, който работел в Англия. Роднината му изпращал пари и тогава Атанас си наемал евтина квартира. Помощта обаче секнала и мъжът останал на улицата. "Миналата година четири месеца спах на пейките пред "Бялата воденица". Докато не ме намери отново Анастасия и не ме доведе тук", спомня си Атанас. С пенсия от 288 лева не може да си позволи наем по-висок от 100 лева.

Двамата са сврели в триъгълната изба две легла. Това на Атанас е детско. "Късо е, но пак по-добре, отколкото на пейките", казва мъжът. Вратата няма панти, просто се подпира в рамката. Помещението няма прозорец и ток. Към "Жилфонд" не се обръщали. Атанас не искат да ходи и в общински приют, защото смята, че там ще го разделят от Анастасия. Дали се обичаме? Уважаваме се - двамата сме си опора и сме една черга. Късно е за любов", тегли чертата той.

Техният бездомен съсед се представя като Иван - бивш спортист, който сега страда от болни крака. И той навремето подписал документи за прехвърляне на имот на дъщеря си срещу някакво гледане, за който сега съжалява. Иван спи на поставен на щайги дюшек в един от неотворените магазини на отсрещната кооперация.

"Има високи подпочвени води под тези сгради, затова няма да получат Акт 16. Не искам да ходя в приюта - там бях с един лежал 15 години за убийство, друг правил не знам какво си с жени... Какво да прави човек като мен в такава компания? Ще карам зимата тук", зарича се Иван.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).