БСП: Альоша е най-посещаваното място в Пловдив и няма как да бъде разрушен!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
13:40 / 25.02.2019
10307
Позиция на ИБ на ГС на БСП – Пловдив относно петицията за преобразуването на паметника на Альоша в Пловдив в монумент на Васил Левски:

С внимание следим медийните публикации относно поредната кампания на "група интелектуалци“ за премахването на Паметника на съветския воин в Пловдив, известен като Альоша. Паметникът, построен преди 62 години, днес е един от символите на града ни, познат по света и най-посещаваното място в Европейската столица на културата. Той е и един от около четирите хиляди военни мемориала и паметници в Централна и Източна Европа, почитащи над 2,5 милиона войници и офицери от Червената армия, загинали в боеве в годините на Втората световна война.

В градове като Будапеща или Виена тези паметници са поставени на градските площади, а най-големият мемориален комплекс е в "Трептов парк" в Берлин, който напомня и днес на всички за фашизма и неговите престъпления срещу човечеството. За пловдивския "Альоша" има решение на Върховния съд от 1996 г., че е монумент, свързан с Втората световна война, и не може да бъде разрушен!

Ясно разбираме, че дясното в България се опитва да намери своята съвременна политическа идентичност, но начинът не е чрез “префасониране и преобразяване"(цитат) на паметници и история! Легитимацията чрез "пещерен" антикомунизъм е под нивото на всеки себеуважаващсе и зовящ себе си "интелектуалец"!<
АНКЕТА:
Трябва ли да махнат Альоша от Бунарджика?

Да
Не
Нямам мнение по въпроса

br />
Противопоставянето на "Альоша" с националната светиня Васил Левски е прозрачен подход от арсенала на манипулативните техники за убеждение. Тъжно е подобно красноречие…

Уважаеми дами и господа интелектуалци, бихме подкрепили всяка Ваша инициатива за издигане на паметник на Левски в града ни, но нека това да не е за сметка на нещо, вече изградено. Дяконът заслужава собствен монумент, автентичен по замисъл и изпълнение, съизмерим с живота и делото му. Идеята за "префасониране" на "Альоша" трудно се вписва в каквато и да е претенция за почит към великия карловец. Левски не загина за такива "култура" и "цивилизованост". Градете, не рушете, уважаеми интелектуалци!

Виж коментарите (22)

Още по темата (19):
14.04.2022 Русия иска да съди България
08.05.2021 На Альоша тържествено ще отбележат 76 години от края на Втората световна
война
28.04.2021 Стълбите на паметника на Альоша декорирани в оранжев цвят
05.05.2020 Правят карта на паметниците на съветските окупатори в България
28.04.2020 Русия пита за състоянието на съветските паметници в България
30.01.2020 Не сме забравили и няма да простим - "вандалски акт" срещу Альоша или
памет
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).