Археолози проучват открития край РТВЦ-то капак на саркофаг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
10:01 / 02.09.2010
2411
Археолози проучват капака на саркофага, открит в понеделник при рутинни изкопни работи за подмяна на кабел край РТВЦ-Пловдив. Още рано сутринта на следващия ден находката е била извадена с кран и откарана към Археологическия музей, научи Plovdiv24.bg.

В първия момент работниците помислили, че са открили гроб. После се оказало, че това е само капакът на саркофаг, под който имало кабели с много по-съвременна датировка. Тъй като според специалистите няма информация за римски останки на това място, се предполага, че капакът е бил намерен другаде и при предишни ремонтни работи по подземната инфраструктура е бил използван за запълване на изкопаната дупка.

Според предварителни данни, находката е от ІІ-ІІІ в., но в момента се уточнява точната датировка. Проучва се и дали не е липсваща част на някой от експонатите в музея.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов съобщи пред наш репортер, че капакът, който в момента се намира върху зелените площи пред музея - при другите изложени там подобни експонати, ще бъде почистен и приведен в подходящ за погледите на хората вид.

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наум Китанов, БСП: Трудно е да се примиря с все по-голямото преза...
Без вода заради сериозни аварии в Пловдив и областта
Обявени са свободни места за новата детска градина в "Тракия"
Пловдив първи в страната по брой на изградени нови големи къщи и ...
Журналист: Написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не с...
Учителят, обвинен в блудство: Арестуваха ме пред децата, историят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).