Арх. Пройкова: Античната улица под Римския стадион продължава и под Джумаята!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
06:35 / 20.04.2012
7757
Античната улица, минаваща под Римския стадион, не може да бъде проследена цялата, тъй като продължава под Джумаята. Това разказа на огледа на реконструираното съоръжение арх. Румяна Пройкова, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По трасето й съществува огромен зидан канал, който е с дълбочина в единия край 60 см, а в другия 140 см. Дъното му е някъде на скала, някъде на плоча. Този канал е отвеждал водите от двете тепета извън крепостната стена на Античния град към Марица.

През онова време, в края на втори век (172 г.) при управлението на Марк Аврелий няма сведение да е съществувал Античен град извън крепостната стена, поясни още Пройкова. Тя добави, че водата, идвайки "силна и огромна" в града, се успокоява в двете утаечни шахти, разположени от двете страни на свода.

В мащаб 1:100 3D макет с височина над 2 метра ще показва Римския стадион в една хипотетична реконструкция.

"Ние знаем за ширината на пистата, както и за броя на седалките и техните размери, но не знаем със сигурност как е била оформена входната част при стълбището на Каменица", каза още Пройкова и допълни, че за тази част има информация от първичните разкопки на Димитър Цончев, виден пловдивски археолог и дългогодишен директор на Археологическия музей, който е разкопал и проучил единия от устоите на колоните и е засякъл другия. И двата в момента са в Археологическия музей - с мраморни релефи на Хермес и Херакъл, които са характерни за спортните зрелищни сгради като Античния стадион.

Припомняме, че на 29 април премиерът Бойко Борисов ще открие реконструирания Римски стадион. Разработката на проекта обхваща извършване на археологическо проучване и изследване, както и на строителни и консервационни дейности, свързани със стадиона. В подземното пространство трябва да се разгърне комплекс, включващ мултимедия, информационен център и търговска зона. Предвидено е развитие на медийна информационна система в стадиона.

Виж коментарите (16)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).