Арх. Илко Николов почете жертвите на комунизма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:53 / 01.02.2012
2053
С панихида в памет на жертвите на комунистическия режим в църквата "Св. св Кирил и Методий" в Пловдив потомци и близки на репресирани отбелязаха датата 1 февруари, която е официален Ден на признателност и почит на жертвите на комунистическия режим. Слово в памет на загиналите произнесе и председателят на общински съвет Пловдив арх. Илко Николов. Нека никога да не забравяме за невинно пролятата кръв на млади и стари, нека споменът за тях и тяхната борба гори в сърцата ни като вечен огън, призова арх. Николов. Сред присъстващите на панихидата бяха и градският лидер на ДСБ Спас Гърневски, секретарят на СДС в града Красимир Патишанов, председателят на районната структура на сините в "Южен" Атанас Панчов, бившият зам.-военен министър Здравко Зафиров.

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си стотици регенти, депутати, офицери, министри и общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд, сподели пред събралите се потомци и близки на репресираните председателят на Съюза на репресираните в Пловдив Атанас Узунов. Хиляди са убитите и безследно изчезналите. По документи те са 33 хиляди, но в действителност са над 100 000. 

Само в пловдивски регион са документирани над 3000 души, избити без съд и присъда, разказа Узунов. Сред присъстващите имаше близки на полковник Бонев, представители на Обединените земеделци и много други. Само в първи 40 дни след започване на работа на Народният съд са избити над 26 хиляди души, припомни и бай Георги. Всички присъстващи бяха категорични, че 1 февруари е черна и злокобна дата в българската история. Със запалена свещ потомците и роднините на убити от комунистическия режим бяха категорични, че загиналите и тяхното дело няма да бъдат забравени.

По-късно бяха поднесени венци и цветя на Паметника на репресираните, който се намира пред сградата на Общината.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Екшън в Пловдив: Кола застана настрани на натоварен булевард
Апетитен имот в центъра на Пловдив е даден за продан
Сигнал: Пред магазин в Пловдив има стена на срама с обидни надпис...
Пловдивчанин напомни за неизпълнено обещание
Грандиозен концерт предстои в Пловдив на един от най-иконичните п...
Манол Пейков купи две трети от къщата на Димитър Талев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).