Арбитраж и медиатори подписаха меморандум за сътрудничество в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:12 / 20.05.2015
1856
Меморандум за сътрудничество, обединяващ усилията на арбитража и медиацията за бързо и ефективно решаване на извънсъдебни спорове между граждани и фирми, подписаха  председателят на Арбитражния съд в Пловдив Константин Брусев и председателят на УС на Професионалната асоциация за решаване на извънсъдебни спорове Костадин Страхинов. 

Възможността гражданите и фирмите сами да направят избора си и да участват в извънсъдебното решаване на всеки един спор все повече налагат арбитража и медиацията не само като алтернативни, но и като най-модерн, съвременни и ефективни способи за избягване или пък за бързото решаване на спора. 

Само за миналата 2014 година в Арбитражният съд при Стопанска асоциация в Пловдив са разгледани и решени близо 3000 дела, посочи Константин Брусев. 

Арбитражният съд при Стопанска асоциация в Пловдив е най-големият извън София съд, а ПАРИС е една от първите медиаторски организации в Пловдив, заявила амбицията за обединяване усилията на адвокати и медиатори в полза на граждани и бизнеса, улеснявайки процесите на помирението.

Двете съсловни организации очакват арбитражът и медиацията да бъдат регламентирани законово в по-силна степен, давайки по-големи възможности на граждани и фирми да ги ползват, така както това е уредено в европейското законодателство. 

Медиаторите посочват, че всеки ден можем да попаднем в ситуации, в които интересите ни се сблъскват с тези на някой друг. Въпреки, че това е естествено, често то е свързано с много неприятности - губим пари, време и нерви, за да се справим, а това вреди на бизнеса и личния ни живот.

Най-често проблемът е, че някой не си изпълнява задълженията към вас. Например - време е за месечната ви вноска към банката, а ваш длъжник от месеци не се издължава. 

Или пък - доставчикът не спазва срока, а когато най-сетне получите стоката се оказва, че не е точно такава, каквато сте я поръчали, друг път някой отявлено ви пречи.

Или искате да получите приличен наем за апартамента си, а наемателят ви нито си плаща, нито можете да го изгоните. 

Друга ситуация - предлагате добър проект на шефа си, но ваш колега го убеждава парите да бъдат изразходени за друго.

Или - искате да продадете имота си, но един от тримата ви съсобственици не иска да чуе нищо за това. 

Следваща спорна ситуация - не можете да се разберете със съдружника си по основни въпроси за политиката към клиентите, но пък той не иска да се разделяте.

Важно е да се отбележи, че арбитражът и медиацията са по-бързи като процедура, а таксите са по-ниски от съдебните.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...
В Пловдив прекъснаха преводача на Митрофанова, речта звуча само н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).