Апелативна прокуратура проверява комисията Кушлев по казуса "Куйович"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:37 / 06.06.2008
2278
Във връзка с излъчено преди дни интервю с Председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) проф. Кушлев, Апелативна прокуратура - Пловдив извършва спешна проверка на случая. Установено до момента е, че веднага след започване на разследването срещу обвиняемите Куйович, Янков, Писков и Дойчев (същите са били привлечени като обвиняеми на 29 и 30 декември 2007г.), на 03.01.2008г., наблюдаващият прокурор и разследващите органи са предприели незабавни действия по установяване на притежаваните от тези лица имоти, коли, банкови сметки, търговски дружества и др. Направени са запитвания до всички агенции за вписвания в страната относно недвижимите имоти, до търговските отделения на всички окръжни съдилища за наличните фирми и до подразделенията на ПП и КАТ за притежавани моторни превозни средства.

На 11.01.2008г. наблюдаващият прокурор е уведомил директорите на съответните териториални дирекции на КУИППД в гр. София и гр. Хасково за започналото наказателно преследване срещу четиримата обвиняеми, като е предоставил на тези дирекции цялата информация за имуществото на обвиняемите, с която е разполагал до този момент, така, както изисква чл. 21 ал. 1 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Към уведомленията са били приложени копия от нотариални актове, постъпилите справки от службите по вписвания и от КАТ - ПП.  

С оглед обезпечаване на предвидените от закона, наред с лишаването от свобода, наказания глоби и конфискация на имущество, наблюдаващият прокурор е внесъл искания до Окръжния съд в Стара Загора за налагане на възбрани и запори за абсолютно всички имущества, за които са постъпили данни по делото от горепосочените институции.

По повод молба от защитата на обв. Михаил Янков до Окръжна прокуратура - Стара Загора с конкретно искане той да упълномощи съпругата си Емилия Янкова да управлява имуществото на съвместната им фирма „Олимпос" ООД във връзка с изтеглен кредит в размер на 150 000 лв., с постановление от 04.02.2008г., наблюдаващият прокурор е разрешил „достъп до обв. Янков на съпругата му Емилия Янкова относно евентуално упълномощаване на същата за представителството на фирма „Олимпос" ООД".  

От изложеното може да се направи категоричния извод, че в нито един момент наблюдаващият прокурор не е давал разрешение за упълномощаване за извършване на разпоредителни действия с каквото и да било движимо или недвижимо имущество.

На 21.02.2008г. обв. Янков е подписал пълномощно, с което е упълномощил съпругата си освен за представителството на фирмата и за извършване на разпоредителни сделки с имоти. Изпълнението на постановлението на прокурора се е извършвало в Областно звено „Следствени арести" - Стара Загора към Министерство на правосъдието под контрола на съответния служител.

До внасяне на обвинителния акт в съда на 13.03.2008г. в  прокуратурата не е постъпвала каквато и да е информация от КУИППД, като за извършените разпоредителни действия на обв. Янков, узна от предаването по BTV, вместо от този държавен орган.

В хода на настоящата проверка, на 04.06.2008г., до прокуратурата постъпи официално писмо от Директора на Териториална КУИППД- Хасково И. Жеков.

Съгласно същото, след получаване уведомлението на Окръжна прокуратура - Стара Загора от 11.01.2008г., на 15.01.2008г. в Комисията е била образувана преписка и на 09.04.2008г. с Решение № 67, е образувано производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу лицето Михаил Стефанов Янков. В писмото на г-н Жеков е посочено, че ТД -КУИППД е установила, че проверяваното лице е отчуждило недвижими и движими имоти в периода 27.02.2008г. - 07.03.2008г. чрез пълномощно, издадено на съпругата му.

Възниква въпросът какви действия, съобразно задълженията си по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, е предприела Комисията през периода от 15.01.2008г. до 09.04.2008г. и защо е допуснато в края на месец февруари и началото на месец март, лицето да отчужди имоти.

Прокуратурата, чиято основна конституционна функция е обвинителната, е изпълнила в рамките на 70 дни в пълен обем задълженията си по събиране на доказателства, по обезпечаване на предвидените наказания глоба и конфискация и по уведомяване на КУИППД, като й е предоставила всичката налична информация.

Интерес буди въпроса защо Комисията не е предприела спешна проверка съгласно правомощията си и близо три месеца не са й стигнали да отпочне процедура по установяване и отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност.

За по-нататъшните резултати от проверката по повод осъществения контрол от съответните длъжностни лица по точното изпълнение на постановлението на прокурора по издаване на пълномощното и по действията на ТД - КУППД и на съответните агенции по вписванията, ще Ви уведомим допълнително.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
01.10.2009 Росен Димов: Изявленията на Куйович са пълна лъжа
01.10.2009 Будимир Куйович намесва и Росен Димов в интригата
24.09.2009 Румен Петков поиска проверка на думите на Куйович
24.09.2009 Куйович не бил Куйович
20.12.2008 Пловдивският съд потвърди 16-годишната присъда на наркобоса Куйович
27.11.2008 Продължава делото срещу Куйович и съратниците му
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).