Ансамбъл "Тракия" и Гвардейският представителен духов оркестър с концерт за Деня на Съединението

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:21 / 28.08.2023
1838
С празничен концерт на 6-и септември - Деня на Пловдив и Съединението на България, ансамбъл "Тракия“ и Гвардейският представителен духов оркестър ще зарадват всички пловдивчани и гости на града. Двата емблематични състава ще излязат заедно на Античния театър от 19 часа за едно неповторимо събитие. Входът за него е свободен.

Съвместната изява на двете формации се случва не само за първи път в страната, но и в историята на българската музикална култура, а за предизвикателството да се съберат на една сцена народен и духов оркестър разказва художественият ръководител на "Тракия“ проф. Даниела Дженева:

"Събитието ще е уникално от изпълнителска гледна точка. Специално за този концерт написахме нови партитури за част от известните музикални пиеси, които ще изпълнят хорът и оркестърът на ансамбъла“. 

Професор Дженева допълва още, че макар народната и духовата музика да са в различни тоналности, публиката ще се наслади на една особена мекота от симбиозата на звуците на двата оркестъра, които ще представят песни от Добруджа, Странджа, Родопите, Северна България и Пирин.

Идеята, с която двете формации се събират за да зарадват всички съграждани за празника, съвсем не е случайна. Тя тръгва отпреди 100 години и от военните духови оркестри, които са в основата на музикалните традиции в България. Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е наследник на Първия военен духов оркестър в България от 1879 г. Негов главен диригент днес е подполковник Ради Радев, а неговата професионална кариера стартира като изпълнител и диригент на оркестъра на ФА "Тракия“ преди повече от 20 години.

Виж коментарите (0)

Още по темата (234):
07.09.2023 Самуил Шивачев: Политическа ни класа има огромен комплекс, свързан с ролята на Русия в нашата история
06.09.2023 Проф. Веселин Методиев: За Съединението на България трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора
06.09.2023 Самуил Шивачев: Берлинският конгрес разцепи България на пет части
06.09.2023 Радев: На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско
дело
06.09.2023 "Радев е позор" и "Уууууу" за президента Румен Радев в Пловдив
06.09.2023 В Пловдив се проведе тържествена проверка за 138 г. от Съединението на
България
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).