Анонимните листовки отказаха 1/2 от кандидат-шофьорите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
08:56 / 16.03.2010
4555
Двойно по-малко кандидати за шофьорски книжки се явиха вчера на първия анонимен изпит по теория. В 5 учебни центъра в Пловдив над листовките, на които вече не се пишат имената, умуваха 140 курсисти за различни категории.

Обикновено се явяват 250-300 души, но явно инструкторите изчакват да видят дали няма да има неприятни изненади, коментираха служители на ДАИ.

"Няма от какво да се притесняват нито кандидатите, нито обучаващите. Листовките са същите като преди, по тях им е преминал курсът", успокои началникът на ДАИ-Пловдив Йордан Арабаджиев.

От миналия вторник е в сила изискването изпитите да са с анонимни листовки. Понеже се провеждат само в понеделник, първият изпит бе вчера. Имената, ЕГН-то, номерът на листовката и на протокола се записват от всеки изпитван на специална бланка. Тя се запечатва в плик. В друг след 40 минути, когато приключи изпитът, се пъха листовката.

В кабинетите вече не присъстват инструктори и членове на комисията, а има само един квестор. Той и проверяващият листовките са определени още сутринта с жребий.

"При теоретичния изпит субективният фактор е изключен. Проверяващият преглежда листовките с шаблон и чак когато постави "Да"или "Не", вади бланката с личните данни.

По номера на листовката и съответното име вписва резултатите в протокола", обясни Арабаджиев. Вариантите на изпитните листовки се сменяли на всеки 2 седмици. Съхраняват се 1 г., а протоколите - 50 г.

Промените в Наредбата за провеждане на изпитите за шофьори вече позволява курсистът сам да внася документите си за явяване на изпит. Досега това правеха инструкторите и някои си позволяваха да прибират 30 лв. за такса. А тя е държавна и е 10 лв., обясниха от Инспекцията.

"Няма разлика с изпита отпреди 12 г. - тогава взех книжка за любител. Тогава резултата го казваха веднага, сега неудобството е, че се чака 1 ден", сподели Петя Пачева. Тя бе единствената дама сред 14 курсисти в центъра на ул. "Найчо Цанов" за повишаване на квалификацията. Пачева се яви вчера на изпит за категория С, която ще й даде право да управлява камион. "В тези трудни времена и самолет ще подкарам", допълни дамата, която се надява с новата книжка да увеличи шанса си за още по-добра работа. В момента е оператор в охранителна фирма.

В Пловдив все още няма оборудвани с камери учебни центрове и автомобили. Това постепенно ще става до 1 юли, когато вече ще е задължително за всички, обясниха от ДАИ.

"Камерите само ще притесняват още повече кандидатите", коментира дългогодишният инструктор Стоил Барбанаков.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).