Англичани ще се оперират в Пловдив, сроковете били по-кратки

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
13:50 / 07.07.2014
2877
Операция за поставянето на изкуствена тазобедрена става извършиха началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Владимир Ставрев и ортопедът от Медицицинския факултет на Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен. Това обяви проф. Ставрев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той обясни, че на 67-годишния пациент е била поставена диагноза дискова херния.

"В последствие разбрахме, че диагнозата е грешно поставена. Оказа се, че е недиагностицирана счупена и разместена тазобедрена шийка. Веднага решихме, че вариантът е операция и смяна на ставата", коментира проф. Ставрев.

Специалистът допълни, че методът за операцията - страничен достъп до ставата, е същият, който използват и в турската клиника, където работи проф. Сюзен. Освен това операцията е поета от Здравната каса. Протезата, поставена на пациента, е произведена в Германия. Част от цената й се поема от Здравната каса, останалата е доплатена от пациента.

Съвместната операция, по думите на медика, предхожда договор за сътрудничество между институциите, в които работят двамата специалисти. В бъдеще предстои академичен обмен на млади български и турски лекари, които ще получават и практическо обучение в страната на домакините си.

Проф. Ставрев обясни още, че Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св. Георги" води преговори и за медицински туризъм с най-голямата ортопедична болница във Великобритания - Кралската национална ортопедична болница в Станмор (The Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore).

В края на лятото се очаква представители на английското лечебно заведение да посетят Клиниката по ортопедия и травматология, за да се запознаят с работата. Във Великобритания извършването на планова операция става от 3 до 6 месеца. В България този срок е в пъти по-кратък. Клиниката успешно си сътрудничи с клиничните звена към медицинските университети в Одрин, Турция, и Нагазаки, Япония.

При сключване на подобен договор в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетската болница ще пристигат пациенти от Великобритания, чието лечение ще се заплаща от здравноосигурителните фондове на страната им.

Турският специалист проф. Сюзен благодари за поканата и отбеляза, че работата в медицинската система на работа в България и Турция са еднакви. Синът му пък е възпитаник на МУ Пловдив.

Самият пациент пред медии заяви, че се чувства чудесно, а проф. Ставрев отбеляза, че от втория следоперативен ден ще започнат да раздвижват 67-годишния мъж. Очакват пълното му възстановяване след месец.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).