Александър Държиков: Дълбок поклон пред хилядите герои, осъществили Съединението на България!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:45 / 06.09.2023
1491
По случай празника на Пловдив и Съединението на България председателят на Общинския съвет Александър Държиков отправи следния поздрав към пловдивчани:

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от светлите дати в българската история – символ на единението ни като народ и вяра в собствените сили. Ден, в който българският народ като един разкъса оковите на Берлинския договор, обрекъл ни на насилствено разделение. Не е случаен и фактът, че именно Пловдив бе достойната сцена на този безпрецедентен акт. Тук биеше най-силно националният пулс още от времето на църковните борби. Тук бе неизлечим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание. Тук идеята за обединение намери благодатна почва и безгранична смелост да бъде извършено родолюбивото дело.

Нашите предци показаха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството и оставяйки настрана своето лично благополучие. Те бяха водени единствено и само от идеята за национално обединение, доказвайки по категоричен начин, че съединението прави силата.

Цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 138 години нашите предци вярваха, че сами държат съдбата на Отечеството си. Тази вяра ги водеше по пътя на това родолюбиво дело, с което те поставиха достоен венец на възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството.

Изтеклите 138 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Длъжни сме да помним саможертвата на прадедите ни и техния подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив

Виж коментарите (0)

Още по темата (234):
07.09.2023 Самуил Шивачев: Политическа ни класа има огромен комплекс, свързан с ролята на Русия в нашата история
06.09.2023 Проф. Веселин Методиев: За Съединението на България трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора
06.09.2023 Самуил Шивачев: Берлинският конгрес разцепи България на пет части
06.09.2023 Радев: На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско
дело
06.09.2023 "Радев е позор" и "Уууууу" за президента Румен Радев в Пловдив
06.09.2023 В Пловдив се проведе тържествена проверка за 138 г. от Съединението на
България
Още новини от Новини от Пловдив:
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент
Тежко отмъщение застигна шофьор на такси в Пловдив
В Пловдив оказаха голяма чест на испански дипломат
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив
Обучение за бърза реакция и евакуация при бедствени ситуации се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).