Алармират за дублиране на Панаира на занаятите в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:16 / 01.11.2014
3076
Регионалната занаятчийска камара алармира за дублиране на Панаира на занаятите в Пловдив. Ето какво пишат от камарата до медиите:

Уважаеми приятели от медиите,

Както знаете Регионална Занаятчийска Камара, традиционно провежда Пролетен и Есенен панаир на занаятите. Нашата идея и цел е да покажем занаятите такива каквито трябва да бъдат, като се опитваме да пресъздадем стара занаятчийска чаршия. Изискваме от участниците да бъдат облечени с национални носии, или облекла съответстващи на техния занаят, да имат майсторско свидетелство /което гарантира качеството на изделията/, да са членове на РЗК и да са с платен членски внос. Правим откривания, плакати, пресконференции, филми, оставящи следа от това което правим, майсторски надпревари и вечери. Каним гости от чужбина, които допринасят за идеята да покажем занаятите в различни държави. Всичко това цели да подпомагаме и развиваме занаятчийството в Пловдив и региона, задължение което ни е вменил Закона за занаятите.

Седмица преди традиционния Пролетен Балкански панаир на занаятите в Пловдив, проведен на ул. Райко Даскалов / малката главна/, изведнъж изникна "благотворителен базар" от двайсетина масички, на които се продаваха предимно бижута,които се изработват от любители и аматьори, които показват своето хоби. Седмица преди Есенния панаир на занаятите, отново беше направен "благотворителен базар" и този път вече всички наши майстори, които участват в Есенния панаир на занаятите бяха поканени и участваха в този базар. Неприятно изненадани, че една седмица преди нашето събитие, някой дублира несполучливо Панаира на занаятите, се опитахме да разберем, кой го организира и на какъв принцип. Оказа се, че това е "благотворителен базар", който обаче е таен, защото никой не можеше да даде обяснение кой го организира, и защо не е уведомена пловдивската общественост, чрез медиите, за тази благотворителна инициатива.

Днес (б.ред. вчера) случайно виждаме на ул. Райко Даскалов отново импровизирания "благотворителен базар", в който от 60 участника 50 са членове на РЗК и участници в нашите традиционни панаири на занаятите. Майсторите разказаха, че са ги извикали спешно и много тайно да участват в базара. В повечето случаи не се издават документи за ползваната търговска площ /45лв за 1.5кв.м/ и договор за дарение от 5% върху оборота. Смятаме, че който и да е организатора, не е коректен нито към нас като организация, защитаваща интересите на занаятчийството, нито към участниците, нито към идеята , с която се организира всеки месец, такава имитация на нашите Панаири на занаятите, под благовидното наименование "благотворителен базар".

Масово преминаващите граждани смятат, че това се организира от РЗК- Пловдив, което компроментира доброто име на организацията ни. Уведомяваме Ви, че нямаме нищо общо с тези събития, възмутени сме от ограбването на нашия интелектуален труд, опорочаване на нашата идея за създаване на Панаир на занаятите и няма да допуснем дублиране и обезсмисляне на нашия труд.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).