Аграрният университет в Пловдив дипломира 661 възпитаници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:00 / 15.12.2018
3926
На официалната церемония дипломи получиха 661 възпитаници на Аграрния университет, от тях 401  – успешно завършили ОКС "бакалавър“ и 260 – степен "магистър“. Средният успех от следването на бакалаврите от всички 18 специалности, редовна и задочна форма на обучение, е много добър 4.71, а средният успех от държавните изпити – много добър 5.03. Магистрите от 18 специалности в шест професионални направления се дипломират със среден успех отличен 5.52. 

Гости на церемонията бяха Марияна Николова – заместник министър-председател на България, Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, Савина Петкова – председател на Общински съвет Пловдив, проф. д-р инж. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите, проф. д-р Васил Николов – председател на Селскостопанска академия, Стефан Димитров – председател на Съвета на настоятелите на АУ, председател на Съвета на директорите на "Евро Ферт“ АД – Димитровград, Николай  Стефанов – член на Съвета на настоятелите на АУ, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, Хюсеин Дьонмез – заместник-аташе на Генералното консулство на Турция в Пловдив, Костадин Димитров – кмет на район "Тракия“, д-р Хинрих Майер Жерболе – Почетен доктор на АУ, Фин Петерсен от фирма КЛААС, почетен доктор на АУ, доц. дн Нели Грозева – заместник-декан на Аграрен факултет, Тракийски университет – Стара Загора, доц. д-р Мирослав Титянов – управител на "Суммит Агро", Момчил Тасков – председател на Националния съюз на зооинженерите в България.

Във вълнуващото си слово ректорът проф. Христина Янчева се обърна към абсолвентите: "Вие имахте привилегията да се обучавате в Университет, който днес е модерен национален и европейски образователен, научноизследователски и внедрителски център, интегриран в европейското образователно пространство, със значителен принос за устойчивия и интелигентен растеж на аграрния сектор, туристическия бизнес и развитието на регионите. В този университет преминаха вашите студентски години, които ще оставят трайни спомени в живота ви.“ Тя   изтъкна специалните постижения на студентите от Випуск 2018 през годините на тяхното обучение и подчерта, че всички тези успехи са постигнати благодарение на креативното им мислене, всеотдаен труд и младежко дръзновение, с което допринасят за издигане престижа на Аграрния университет. 

Доц. д-р Боряна Иванова, водеща церемонията, обяви първенците на Випуск 2018 при бакалаврите: Елица Саллакова, специалност "Агрономство (Полевъдство)" и Ралица Русева, специалност "Растителна защита“. Те се дипломират с успех отличен 6.00 от курса на следване и 6.00 от държавния изпит. 

Проф. Янчева връчи "Наградата на ректора“ на абсолвента Мирослав Кузмов, специалност "Зооинженерство“, а Зам.-ректорът по международна дейност доц. д-р Светла Янчева връчи традиционната наградата "Най-успешен Еразъм+ студент на випуска" на Мария-Йоана Маринова, специалност Агрономство (Растителни биотехнологии). 

Дипломи, грамота "Отличник на Випуск 2018“ и парична награда получиха 19 абсолвенти бакалаври с успех над 5.50 от курса на следване и успех от държавните изпити отличен 6.00 и 7 пълни отличници магистри. Първенецът на Випуск 2018 Ралица Русева поднесе вълнуващо приветствие към абсолвентите, преподавателите и родителите.

На тържествената церемония бе обявено Решението на Академичния съвет на Аграрния университет за удостояване на г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, с почетното звание Доктор хонорис кауза за изключителни заслуги в развитие на интернационализацията и издигане престижа на Аграрния университет – Пловдив в европейски мащаб. Проф. Янчева връчи отличията. Г-жа Ангелиева благодари за оказаната чест, изрази готовност да подкрепя значими събития и инициативи в АУ и поздрави абсолвентите.   

Аграрният университет изказа благодарност на Марияна Николова, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика за приноса й в развитие на висшето аграрно образование и аграрния сектор в България и я удостои с Почетна грамота. 

В словото си вицепремиерът подчерта, че Аграрният университет със своята над 70-годишна история е важен фактор за създаване на кадри за съвременния земеделски бизнес и постигане на европейските изисквания в българското селско стопанство.

“Тук се намират важни решения за практиката в сферата на безопасните храни, фуражите, биогоривата и за редица други проблеми в земеделския сектор, който има пряко влияние върху развитието на нашата икономика и утвърждаването на българската продукция като конкурентна", заяви заместник министър-председателят. Марията Николова пожела на абсолвентите да имат високо самочувствие и отлична реализация с дипломата, която вземат днес. 

Ректорът връчи Сертификат на д-р Хинрих Майер Жерболе, Почетен доктор на Аграрен университет – Пловдив, назначен и тази учебна година за гост-професор. Д-р Жерболе има заслуги за  създадените контакти с водещи германски фирми, които подкрепят практическото обучение на студентите, принос при осъвременяване на учебните планове и програми с въвеждане на дисциплини от областта на цифровите и безпилотни технологии, прецизно земеделие и аграрно право. 

Обявени бяха резултатите от Конкурса за избор на име и лого на Университетската ботаническа градина, организиран съвместно със Speedflow Bulgaria, които осигуриха наградата за победителя. 10-членно жури с председател проф. д-р Христина Янчева,  избра най-добрата визуална идентичност сред повече от 100 уникални предложения от 73 участници. Влад Еллис, изпълнителен директор на Speedflow Bulgaria и ректорът официално връчиха наградата на победителя Венета Гергова, професионален дизайнер от София.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).