Аграрен университет - Пловдив с инициатива за иновации в агрохранителния сектор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:36 / 10.06.2022
1451
В Аграрен университет – Пловдив се проведе Информационен ден на EIT Food - водещата европейска инициатива за иновации в агрохранителния сектор.

Аграрен университет-Пловдив, Клийнтех България и Софийски университет "Св. Климент Охридски“, в качеството си на официален хъб мениджър на EIT Food за България, предствиха пред студенти, стартъпи, представители на бизнеса и науката възможностите, които EIT Food предлага в България за развитие в агро-хранителния сектор чрез иновации и технологии.

Г-жа Александра Низинска, проектен мениджър на регионалната иновационна схема на EIT Food за Югоизточна Европа презентира актуалните програми на инициативата, подходящи за участници от България.

Доц. д-р Петър Борисов от Аграрен университет-Пловдив представи възможности за включване на студенти, докторанти и фермери в програмите на EIT-Food, иновации, трансфер на знания и дигитализация в агро-хранителната верига.

Проф. д-р Владислав Попов от Аграрен университет-Пловдив очерта изводи и опит от националните научно-изследователски програми "Здравословна храна за по-силна биоикономика и качество на живот" и "Интелигентно растениевъдство"  относно качеството и произход на храната, промените, настъпващи в нея поради изменението на климата, оползотворяването на хранителни отпадъци и биоикономика.

В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България.

На събитието присъстваха още и г-н Николай Василев, заместник областен управител на Област Пловдив, компании от аграрния сектор, неправителствени организации, научни институти.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на Европейския съюз, целящ да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT Food e водеща европейска инициатива за иновации в агрохранителния сектор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).