ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокат отговори на броженията в гилдията
Автор: Цвети Тончева 09:47 / 07.07.2022Коментари (1)3460
©
Председателят на Адвокатския съвет в Пловдив адвокат Георги Баев отговори на броженията в гилдията. Той се обади в редакцията на Plovdiv24.bg, за да обясни, че голяма част от твърденията на негови колеги за еднолично решение за закупуването на имот за нуждите на колегията са подвеждащи и не отговарят на истината. Реално тя е изопачена. Твърди се, че въпреки волята на колегията еднолично е било взето решение за закупуване на имот за офис, но всъщност това не е така, каза Баев.

"Адвокатският съвет като орган е самостоятелен и по Закон той е този, който управлява и стопанисва имуществото. Става дума за едни събрани пари, доста на брой през годините, които от година се чудим как да ги похарчим така, че да не девалвират и да се стопят като стойност. В начало на тази година ние решихме, че може би е най-добре да се закупи някакъв имот, тъй като колегията се помещава в три помещения, които вече са тесни и не отговарят на изискванията. Следва да се вземе предвид, че органът, който може да решава за закупуването на имот е само и единствено Адвокатският съвет.

Общото събрание като орган е такъв, който взима решение само за разпореждане с недвижими имоти. Например ако вече колегията притежава имот и иска да го продаде, замени, или ипотекира на някой. Но когато става дума за покупка на имот, няма изисквания Общото събрание да взима такова решение. Предният адвокатски съвет съвсем добросъвестно решихме да питаме колегите какво да правим с тези пари, защото сумата е сериозна и това са пари събирани от месечни вноски на колегите в годините и са се спестили. И в тази връзка, ние решихме да направим изрично точка в дневния ред на Общото събрание да влезе решение за закупуване на имот.

Свикване на Общото събрание по Закон става с обява в държавен вестник, минимум един месец по-рано. Затова в брой 103 на д.в. от 2021 година е публикувана обява за свикване на Общото събрание, като в т.5 от този дневен ред е предвидено да се вземе решение за покупка на недвижим имот за нуждите на Адвокатската колегия, както и определяне на ориентировъчни параметри по тази сделка. Упълномощава се Адвокатския съвет да предприеме всякакви действия по закупуването на имота“, обясни адвокат Георги Баев. 

Решението е било качено на сайта на колегията, изпратено е било и на имейлите на адвокатите, както и във Фейсбук групата им. Така че да се твърди, че никой не е имал информация за това решение е заблуда, смята Баев.

Адвокат Георги Баев обясни още, че другата заблуда е, че решението е било взето от 52 участници. За конкретното решение са гласували 65 човека. Поставя се и въпросът за ваксинацията, която приоритетно са можели да си направят още, когато това беше невъзможно за други. "Всеки, който имаше желание можеше да си направи и бърз тест и пак да участва в Общото събрание. Така че всичко у въпрос на желание“.

Манипулация е още и твърдението, че в Общото събрание никой не е знаел, че ще се разглежда такава точка. Имало е решение на Общото събрание да се даде мандат на Адвокатския съвет да проучи пазара и да води преговори, както и да сключи договор за покупка на недвижим имот за нуждите на колегията. Това е следвало да стане при определени условия, а именно имотът да е близо да Съдебната палата, да е на цена до 2000 евро на кв. метър, да има библиотека, семинарна зала и допълнителни офиси.

Това решение е било взето с абсолютно мнозинство от 53 гласа, против са гласували 4-ма и 8 са се въздържали. Внушения и неистина е, че Общото събрание е дало мандат на Адвокатския съвет само за проучване, твърди още Баев и е готов да покаже протоколите. "Работим с документи, а не с "казал-рекъл“, добави той.

Според него, проблемът е настанал, откакто са качили решението във Фейсбук и когато са решили да попитат колегите си дали искат да се закупи имота. "Всъщност направихме обследване и попаднахме на този имот, който е на три нива и отговаря на всички зададени изисквания. В това проучване са участвали 293-ма колеги, като 161 са били "за“ и 132 –ма "против“, каза още адвокат Баев.

Първоначално против са били много по-малко, но постепенно са се увеличили. "Понеже парите не ни достигат, дори успяхме да договорим безлихвен заем с Висшия адвокатски съвет. Те могат да ни подпомагат. И в крайна сметка от нещо хубаво се получи нещо гадно и брутално“, каза с разочарование адвокат Георги Баев.

Той обясни още, че вече са изпратени жалби от колегите му и до Висшия адвокатски съвет. Тепърва там ще ги разглеждат.

Подписката, която събират колегите му за свикване на извънредно Общо събрание ще бъде уважена. "Ако една трета са се събрали в нея, то ние ще свикаме такова. Няма как да го прескоча, ще го свикаме, но самата точка от дневния ред не е да не се закупи имот, а да се отмени решението, с което са ни овластили да го купим. Искам да отбележа, че не те са ни овластили, ние можехме да го направим по Закон и без тях. Но ние съвсем добросъвестно ги попитахме, заради общите пари. И никой от Адвокатския съвет не би си позволил просто да постъпи по друг начин“, добави адвокат Баев.

За въпросния навес-тераса той даде също разяснения. По думите му строежът му е законен и е технически възможно да се довърши, преди да закупят този имот. Обектът е в етапно строителство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
65 от 1000 е много малко число.Ако наистина всичко е чисто няма проблем да се направи оценка ида се види дали цената е подходяща.Адвокатите не са против да се купи имот ,а да се купи точно този имот за тази цена.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: