Адвокат от Пловдив: Това е изключително тъжно. Хората, които разчитат на помощта от "Българската Коледа", нямат алтернатива

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:58 / 28.12.2023
4568
Защо инициативата "Българската Коледа" продължава вече толкова години без прекъсване и какви слабости на здравната система компенсира благотворителността?" В този нестихващ процес виждам каталог на държавната немощ", заяви пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, кояти ома практика и в Пловдив

Ако се проследи в годините какво точно се осигурява, ще видите списък от жизненоважна апаратура и медицински услуги – списък на това, което държавата в лицето на Здравната каса и Министерството на здравеопазването с години не могат да осигурят на децата.

Не говорим за високотехнологични и скъпи услуги, а за основни такива, без които децата не могат да живеят, както и за базова апаратура и лекарства, подчерта Шаркова в предаването "Преди всички".

Според нея е налице "безсилие на институциите" и това е "абсурдно като конструкция".

Вместо да се поощряват политики, които гарантират основни медицински услуги, президентската институция е ангажирана с това да осигурява средства и поставя родителите ежегодно в унизителната ситуация да кандидатстват за средства, коментира Мария Шаркова.

На този етап хората, които разчитат на помощта от "Българската Коледа", нямат алтернатива, защото други отговорни хора не изпълняват своите правомощия и на нас ни остава възможността единствено да дарим, изтъкна специалистът по медицинско право.

По думите ѝ, "това е изключително тъжно", защото дарителството замества отдавна съществуващи дефицити в здравната система.

Мария Шаркова даде пример с медицинските храни и как след натиск от НПО е започнало осигуряването им за нуждаещите се.

Ако изграждането на националната детска болница се служи с благотворителност, то тя би била паметник на държавната немощ, наред с "Българската Коледа", изтъкна тя.

Дарителството и доброволчеството са изключително важни и трябва да бъдат подкрепяни от институциите, но не като заместващи, обобщи Шаркова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (292):
23.01.2024 За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари 
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
13.01.2024 Този ли е най-депресивният месец?
07.01.2024 "Каритас": Благодарим, Plovdiv24.bg!
07.01.2024 Православният свят празнува Коледа по стар стил
05.01.2024 Днес арменската общност празнува Бъдни вечер
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).