85 000 отбелязват коронясването на Пловдив за евростолица на културата, ето грандиозния сценарий

Автор: Мариана Панчева
Коментари (25)
07:30 / 28.06.2018
12717
Plovdiv24.bg представя големия сценарий за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата през януари 2019 година. Със 100 точки специална комисия на общинска фондация "Пловдив 2019" одобри идейната творческа концепция на германците от Phase7, описана до най-малки подробности в 51 страници. Победителите предлагат празниците за ЕСК да започнат в петък - 11 януари, с малки събития из целия град и да кулминират в голямата откриващата церемония в събота вечер - 12 януари.

За участие са поканени всички желаещи да станат част от знаменателното събитие - доброволци, граждани, театри, галерии, културни институт, бизнес.... Концепцията се опира на разбирането, че "всички ние сме едно голямо семейство" и ще има свой материален израз и символ на "Заедно" - гривни на приятелството. Цветовете също заемат основна част във вижданията на творците - Пловдив ще бъде осветен във всички цветове, сградата на Пощата ще свети, сградата на Общината ще свети, Главната улица ще свети, квартал "Капана" ще свети, Античният театър ще свети, Цар Симеоновата градина ще свети, а пловдивчани - за откриването те ще бъдат приканени да облекат своите най-ярки и цветни дрехи. 

Германците препоръчват строго официалната част на откриването да бъде в Тютюневия град. По техни разчети - 85 000 души ще могат да се съберат в централната зона за голямото откриване. За целта бул. "Цар Борис Трети Обединител" ще затвори за движение на автомобили, два подиума с размери 2x125 метра ще заемат платната му в посока от север на юг, подиумите ще се срещнат в главна сцена с кула с 360-градусова видимост в подножието на Античния театър. Бул. "Княгиня Мария Луиза" пък ще бъде използван като зона за публиката в двете посоки на моста, се посочва в документите. По този начин ще могат да бъдат поканени 85 000 души. 

Големият сценарий по план ще е с обща продължителност 40 минути и включва модулите "Повик към бъдещето", "Кукери", "Хор на езиците", "Заедно започваме да определяме бъдещето", "Пловдив е Европа", "Бъдещето започва", "Всички ние сме цветове", "Да празнуваме" и "Заключителна част".

Сценарият елемент по елемент:

Церемонията започва с встъплението "Повик към бъдещето", което е описано като "едно пътешествие, изпълнено с визуално изкуство и музика". Идеята е жива музика и видео кадри да представят образи, места, обекти, артефакти и символи от многохилядната история на най-древния жив град на Европа, а съпровод на гайда ще направи символичната връзка между миналото, настоящето и бъдещето.

Сценарият продължава с елемента "Кукери" - предвижда се близо 200 доброволци, облечени с кукерски костюми да минат през града и символично да донесат здраве и успех за новата година и най-вече за новата година на Европейската столица на културата - Пловдив. Накрая всички те ще се съберат на главната сцена.

Следва "Хорът на езиците", представен от различните етнически групи в Пловдив, всяка от която ще говори на своя собствен език и така ще представи едно многоезично стихотворение, описват идеята си германските творци.

"Заедно започваме да определяме бъдещето" е частта от програмата, в която на сцената ще се появят 16 деца от различните етноси и социални групи в града под тепетата, всяко едно от тях ще носи по една буква, оформяща ключовата дума на Пловдив - ЕСК на български и английски, а именно - "ЗАЕДНО".  

"Пловдив е Европа" - по сценарий тази част от спектакъла ще съчетава визуалното и сценичното изкуството с високите технологии, техника за проследяване на движението в реално време ще води хореографията на танцьори.

Следва "Бъдещето започва". Това е частта, запазена за красивите гласове на пловдивските хорове, които ЗАЕДНО ще дадат тон за песен на пловдивчани. В документите се посочва, че музикалната творба, която всички заедно ще изпълняват ще бъде "на известен композитор" (без да се посочва име) и ще включва както етнически модели, така и модерни ритми и звуци. Изпълнението ще бъде съпроводено от видео, което ще показва основни моменти в програмата през 2019-та година.

Сценарият продължава с "Всички ние сме цветове". В тази част от церемонията многоцветни лазарни лъчи ще се насочат към страничните подиуми, танцьори с огледала ще разпръскват светлината, над главите им ще свирят лазерни арфи. След това на сцената излизат 1000 доброволци, всички те шарени и цветни, за да онагледят идеята, че всички ние сме цветове.

В заключение Пловдив ще изпрати своето основно послание - "ЗАЕДНО", на Европа и целия света, а точка на церемонията ще постави поразителна заря, обхващаща Трихълмието и Дановия хълм.

Германците са посочили индикативен бюджет от 1 890 891 лева без ДДС само откриващото събитие.

Виж коментарите (25)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).