80% от всички деца са засегнати от кариозни заболявания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:50 / 03.11.2011
2380
По данни на проучване, направено в рамките на националаната програма за профилактика на зъбите при децата, е установено, че около 80 % от всички деца са засеганти от кариозни заболявания. Това съобщи д-р Стоянка Куцалова, координатор по програмата в Пловдив и областта.

Проучването се е провело по време на първия етап от програмата, а по време на втория, който ще се реализира през месец номври, ще се извършват профилактични дейности при децата между 5 и 9 години, като основната цел е да бъде намален броя на заболелите от кариес деца, каза д-р Куцалова. 

Тя обясни, че това ще става чрез покриване на пробилите вече постоянни зъби с фотополимерен лак (силан), който в продължение на една година ще предпазва зъбите. Самият лак се нанася върху шестите зъби и дава възможност те да доминелизират в устата. Процедурата на територията на Пловдивска област ще се извършва в над 30 стоматологични кабинети и е безплатна, уточни д-р Куцалова.


Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Бесни сте: Велико безхаберие и некомпетентност!
Дойде ред и на кино "Космос"
Идея: Тази сграда на Главната да стане обществена баня
Мъж от Пловдивско се размина с 224 години затвор
Пловдив разпределя 58 милиона лева за няколко важни за града прое...
Водачи: Нещо страшно е на "Пещерско шосе" в момента


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).