ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
72-годишна германка оперирана успешно в Пловдив
Автор: Диана Бикова 11:26 / 08.06.2020Коментари (0)3575
©
72-годишната германка Фредерике Плацдах, която от няколко години живее в смолянското село Фатово, вече е с подменена втора тазобедрена става и й предстои да се прибере в дома си. Това съобщи на брифинг началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Владимир Ставрев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

През февруари тази година в пловдивската клиника на Фредерике е подменена лявата тазобедрена става. Тогава й е поставена двойноподвижна става, каквито се използват в две трети от случаите във Франция, тъй като се предотвратява луксация, разказа проф. Ставрев. По време на извънредното положение Фредерике се обадила в клиниката и се оплакала, че я боли десният крак.

Той пък бил с подменена става преди 7 години при операция на остров Гваделупе, който е френска колония. Изчакала да отменят извънредното положение и помолила съсед с кола да я докара до Пловдив. Преди това обаче минали през село Войводиново, където оставили домашния й любимец в хотел за кучета. 

"Направихме снимка. Тъй като в България не се слагат такива стави, обадих се на лекар във Франция - д-р Константин Николов, да уточни производителя и модела" - разказа проф. Ставрев. Оказало се, че клиниката разполага с необходимите резервни части и е подменена само тазовата част на изкуствената става, което пък намалило обема на операцията. "И двете стави на Фредерике са френско производство. Търсехме биологична съвместимост. Новият компонент пасна много добре" - обясни професорът.

Поставянето на безциментна тазобедрена изкуствена е по клинична пътека. Здравната каса поема 1080 лв., а здравноосигуреният пациент доплаща 1500 лв. 

Фредерике била будна по време на операцията и си говорела с екипа. На втория ден медиците я вдигнали и вече ходи. Германката знае много езици, има докторска степен по психология и вече говори доста добре български език. 

Според проф. Ставрев, Фредерике е направила мъдър избор и вместо с пенсията си да мизерства в някой старчески дом в Германия, е избрала да живее в с. Фатово. Иначе е от Западна Германия, здравно по-осигурена е от много българи, има карта за постоянно пребиваващ у нас чужденец. В дома й в родопското село компания й прави немската овчарка Кира. 

Клиниката по ортопедия и травматология разполага със 70 легла. По време на епидемията заети са били 20. Екипът постепенно се връща към нормалния ритъм на работа.

"Гордеем се, че чужди граждани ни гласуват доверие. Клиниката е база за обучение на студенти и за специализации. Набира скоро и ендопротезирането на раменна става и вече проведохме специализиран курс с лектор от Франция д-р Константин Николов" - разказа проф. Ставрев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: