72 души от Пловдивско се освободиха от здравно осигуряване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:17 / 16.01.2012
2370
72 души от Пловдивска област се освободиха от плащане на здравни вноски през последните 2 седмици. Това са жители на региона, на които им предстои дългосрочно заминаване в чужбина или които вече са се установили зад граница и се осигуряват здравно в друга държава. 

С промяна в Закона за здравното осигуряване от тази година българските граждани, които са напуснали страната могат да се освободят от плащане на здравноосигурителни вноски и за стари периоди, ако през това време не са живели в България. Освобождаването става с подаването на Декларация по образец, която е публикувана в интернет страницата на НАП www.nap.bg. Тя може да бъде изпратена и от чужбина по пощата или по електронен път с електронен подпис.

НАП Пловдив припомня, че досега Законът позволяваше освобождаване от здравно осигуряване само за периоди напред във времето. 

С промяната лицата, които са напуснали България преди 31 декември 2011 година, но не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят до края на тази година с подаването на Декларация в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Така ще бъдат улеснени всички наши сънародници, които живеят предимно зад граница, но все още се водят задължени към здравната система в нашата страна.
 
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).