6.5 тона хартия събраха пловдивски ученици в кампанията "Хартиена война"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:04 / 30.11.2017
3198
Успешен финал на кампанията "Хартиена война обявиха от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив Кампанията се проведе в периода от 6 до 17 ноември 2017 г. В инициативата се включиха 11 училища от територията на райони: "Северен", "Западен" и "Южен". Общото количество на събраните отпадъци бе 6 490,54 кг., които бяха извозени до площадка за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране. 

На 24 ноември от 15 ч. в сградата на Община Пловдив бяха обявени победителите в кампанията. С най-добър резултат от 2101,72 кг бе отличено НУ "Христо Ботев". На второ място с 1243,52 кг бе класирано ОУ "Райна Княгиня", а СУ "Константин Величков" се нареди на трето място. Останалите училища, които се включиха в инициативата получиха почетни грамоти за активно участие.

С оглед на добрите резултати от кампанията организаторите имат намерение тя да се превърне в ежегодна инициатива, която да разширява все повече обхвата си и да въвлича все повече хора, които чрез действията си да допринесат за намаляване на отпадъците и опазване на околната среда.

Проведената кампания бе част от провеждането на "Европейската седмица за намаляване на отпадъците" ЕСНО, чиято цел е да насърчи изпълнението на дейности за повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците.

За производството на един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%, призовават експертите. 

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).