30 супермодерни еко автобуси тръгват от утре по градските линии

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
17:32 / 18.11.2009
9439
30-те нови автобуса на "Хеброс бус" - по последна световна мода, тръгват от утре по линиите на градския транспорт, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Пред вас стои последният писък на модата сред техниката и технологиите", увери управителят инж. Веселин Дошков преди да бъде извършен водосвет на всяко едно от модерните превозни средства тази вечер на автогара "Родопи".

Автобусите са произведени в заводите на Ивеко в Италия и са с марката "Ирисбус". Най-голямата иновация е използването за гориво на компресиран природен газ метан. Автобусите са с 30 седящи и 65 правостоящи места, нискоходови, което ги прави особено комфортни, имат рампи за улесняване на хората с увреждания.

"С новите автобуси изпълняваме програмата си за подобряване чистотата на атмосферния въздух. Нови са със своята технология и климатиците, които са с два режима на работа - за охлаждане и отопление", разказа Дошков пред журналисти.

Автобусите струват близо 6 милиона лева, които са кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие. Още над 1,5 милиона лева собствени средства ще бъдат вложени за цялостното изпълнение на проекта, в който са включени пълна реконструкция и модернизация на автогара "Север", сервиза на дружеството, както и изграждането на нова база за паркиране на автобусите от градската линия с автомивка, бензиностанция, включваща и зареждане с метан, пункт за технически и медицински прегледи.

"Автобусите имат всички екстри. Няма скоростни лостове, има само копчета, лесни са за управление", даде оценката си шофьорът на номер 222 Наско Добрянов пред нашия репортер.

На приемането на новата инвестиция, чиято стойност се увеличава още повече във време на криза, присъстваха областният управител Иван Тотев, кметът Славчо Атанасов, председателят на Общинския съвет Илко Илиев, депутати, общински съветници, общественици и бизнесмени.

"Дошков е доказал, че е добър стопанин и съм сигурен, че ще бъдем свидетели на все по-големи инвестиции от негова страна", подчерта Тотев.

"Като бели лебеди от утре ще бъдат автобусите по пловдивските улици", направи комплимент и кметът и заяви твърдостта в намерението си от същата банка да тегли заем, за да оправи вътрешнокварталните улици, по които се движат автобусите.

От ранни зори утре 8 от новите возила тръгват по линия N 7, седем ще се движат по линия N 12, 4 - вече с табелката на N 29, а останалите поемат маршрута на N 222.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (23)

Още по темата (4):
18.11.2009 Представят новите автобуси, закупени от "Хеброс бус"
13.11.2009 "Хеброс бус" пуска 30 нови автобуси
26.09.2009 "Хеброс бус" пуска чисто нови автобуси
22.06.2009 30 нови автобуса ще диктуват модата в градския транспорт
Още новини от Новини от Пловдив:
Грозна постъпка пред мол в Пловдив
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
"Либхер": Освободени са 58 служители, продажбите са в застой!
20 години затвор за двойното убийство в "Северен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).