2500 улични котки в Пловдив са минали под ножа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
17:22 / 11.02.2018
27764
Над 2500 улични котки в Пловдив са били заловени и откарани в зооветеринарния комплекс на 4-и километър. Там са претърпели хирургични интервенции. Всяка от тях е била кастрирана, обезпаразитена и маркирана, а след това върната на мястото, където е била хваната.

В акцията се включил екип от фондация "Помощ за животните", както и ловци от зооприюта. Общината наела специален външен екип, който срещу заплащане извършил преброяване на бездомните котки. След лудо преследване по храсталаци, дупки и междублокови пространства било уточнено, че в Пловдив скитат 7032 писани, съобщава "24 часа".

"Хората обикаляха целия град дни наред. Това е сложно и тежко занимание, тъй като котките се крият. По специална методика и формула изчислиха приблизително техния брой", обясни Йорданка Цонева от дирекция "Екология". Според нея данните са необходими, за да знаят как да намалят популацията им. По думите й броят на скитащите котки е намалял значително. Преди 2 години те били над 10 000. Кастрацията в никакъв случай не нарушавала инстинкта им да ловят мишки. Бълхите и паразитите по тях пък умирали, след като ги обработят със специална пудра.

За разлика от домашните кучета, стопаните на котки не са задължени да ги регистрират и да плащат годишна такса в размер на 30 лева. "Ако някои от тях обаче желаят, могат да ги закарат при ветеринарен лекар, за да им издаде паспорт и да им сложи чип срещу заплащане", посочи Цонева.

Тя напомни на собствениците на домашни кучета, че до края на март трябва да внесат годишната такса от 30 лева. Всяко от тях трябва да има имплантиран чип, който съдържа информация за извършени манипулации и ваксинации.

Бездомните кучета в Пловдив били 675. Нито едно животно от приюта не било евтаназирано.


Виж коментарите (19)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).