2016-а: Нови придобивки, нови идеи

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
09:40 / 02.01.2017
3669
В края на 2016 година Пловдив може да се похвали с няколко прексрани нови придобивки.

На 29 ноември врати отвори най-новата детска градина в града - архитектурното бижу "Чайка".  За нея администрацията на район "Източен" получи специална грамота от националния конкурс "Сграда на годината 2016", в който детската градина бе номинирана в категорията за социална инфраструктура.

Уникалната сграда е проектирана от арх. Константин Божков. Освен модерна и красива, тя се отличава със своята функционалност. Всяка от осемте групи е с отделен вход и своя детска площадка. Изградени са ТЕЦ, соларни системи за затопляне на водата, вентилационни и климатични инсталации, има две кухни, физкултурен салон и чудесен плувен басейн. Освен всичко "Чайка" е разположена сред прекрасната естествена среда на едноименния парк на бул. "Източен".

В средата на декември пък бе прерязана лентата на най-новата улица в Пловдив - продължението на "Проф. Цветан Лазаров".

Близо километровото трасе е с нов асфалт, велоалеи, места за паркиране, големи и чудесно оформени тротоари... и с изграждането му комуникацията на район "Тракия" с централната част на Пловдив стана по-бърза и много по-лесна.

През годината се случи и реалното строителство на Зоологическата градина. Plovdiv24.bg разходи своите читатели сред местообитанията на Зоопарка, разговаряхме и с проектантите на градината, които обясниха защо тя няма да е затвор за животните. В момента пускането на обектта се бави заради проверки, но и тече процес по препроектиране на хабитат за тигъра. 

Plovdiv24.bg направи проследи напълно как се породи желанието на пловдивчани да имат голяма хищна котка сред обитателите на Зоопарка, проследихме и обществения дебат, след който пловдивчани решиха, че предпочитат тигъра пред царя на животните. Самият Бойко Борисво - при свое посещение в Града под тепетата, загатна, че в софисйкаия зоопарк има млад бенгалски тигър, отреден за Пловдив.

И още - през годината се роди една уникална инициатива. Идеята за създаване на Дом за Пловдивската опера успя да обедини не само творците, но и хиляди пловдивчани. В момента, по думите на директора на пловдивската Опера, се извършва обследване, което да каже може ли Концертна зала да се използва като основа за Дом на операта, или залата просто ще претърпи обновение. 

В тази връзка арх. Илко Николов - член на Съвета на учредителите на фондация "Дом за Пловдивската опера", представи доста смела и провокативна идея - високите етажи на бившия Партиен дом да бъдат съборени, а ниската част, която ще остане - да се съедини в композиционна цялост със сегашната Концертна зала. Как ще изглежда сградата според този проект, може да видите ТУК!


Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
02.01.2017 През 2016-та: Научихме името на първия кмет на Филиполол
02.01.2017 Кметът на "Южен" за Plovdiv24.bg: Имам много високи цели
02.01.2017 2016-та: Годината, в която жиците "паднаха"
02.01.2017 Кметът на "Източен" за ромите, гаражите и всичко останало
02.01.2017 Кметът пожела здрава и светла година, извини се на пловдивчани
02.01.2017 2016-a - годината на дългоочакваните ремонти
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).