198 живота са спасили пловдивските пожарникар през изминалата година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:44 / 01.01.2023
1064
Пловдивските огнеборци от Четвърта смяна поеха днес първото дежурство за новата 2023 година, съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН. 

През изминалата година екипите на районните служби: Първа, Втора, Трета, Четвърта, Стамболийски, Карлово, Асеновград, Първомай,Хисаря, Раковски, Садово, участъците в Съединение и Лъки, секторите СОД и Летище Пловдив, работиха всеотдайно- така, както налагат правилата на професията, като всеки един имаше личен принос със своя човешки потенциал.

"През годината отработихме 4 980 произшествия. Реагирахме на 3 457 сигнала за пожара, като само 663 от тях с материални загуби. Имаше много напрегнати и рискови ситуации, при които хора в беда, бяха спасени "на косъм". В 1 523 случая оказахме техническа помощ и извършихме аварийно- спасителни дейности. Очакването и доверието към нас са огромни: хората се обръщат за помощ към нас не само в случаи на пожар, а и при инциденти и произшествия от различно естество", съобщават от пожарната. 

Звената на РДПБЗН- Пловдив оказаха техническа помощ и съдействие в множество ситуации- паднали възрастни хора в домовете си, инциденти с паднали от височини-скали, тепе, екопътеки, помогнахме на хора, заседнали в асансьори, отключвахме стаи и врати, зад които хора бяха останали сами и в рискова ситуация за живота им.

"Реализирахме акции свързани с издирване и спасяване на паднали във водоеми, затиснати от техника и затрупани от скална маса, заклещени хора и деца." 

"За 1301 такива сигнала осъществихме животоспасяващи акции. Във всеки от случаите "живот срещу живот", рискът си струваше, за да бъде спасен човек! Най- чистите и зареждащи преживяния в натовареното ни ежедневие бяха срещите с деца от над 300 учебни заведения в областта, които искаха да надникнат в тайните на нашата професия".

"Показахме им възможностите на техниката, разказахме им интересни случки и нагледно се впуснахме в тренировка с гасене на терен, с която ги научихме, че при среща с огъня, трябва да действат разумно, без излишен риск, запазвайки самообладание. Използвахме всяка възможност наши екипи да участват с демонстрации на техника в различни детски фестивали и инициативи, по време на които работихме за повишаването на противопожарната култура на деца и възрастни".

Безценно е да запалиш пламъка на вярата и увереността в човешките очи и да усетиш надеждата, с която един малък или голям човек ти показват обич и внимание за твоята грижа", допълват оттам.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).