17 декара гора на изхода на Пловдив на път да изчезне!

Автор: Мария Морунова
Коментари (6)
10:15 / 27.03.2014
8045
Гора с площ 17 000 кв. метра се оказа обявена за продан от фирма за недвижими имоти Сeogroup, научи Plovdiv24.bg. Имотът се намира на изхода на Пловдив в посока Пазарджик, комплекс "4-ти километър" на Пазарджишко шосе (бул. "България"), срещу "Техномаркет". Цената, на която се продава, е почти 5 млн. лв. или около 292 лв. за кв. метър. В обявата е публикувана характеристиката за терена - подходящ за строеж на хипермаркет. Имотът е зелена площ, но може ли да бъде застрояван?

От фирмата заявиха, че публикуваната от тях информация е базирана на документация и информация, представена от собственика на терена. Т. е. има я идеята за застрояване. 

Специалист от РДНСК обаче обясни и нещо друго. В обявата за имота е обяснено, че е в регулация, т. е. УПИ - урегулиран поземлен имот. Всяко УПИ има определени показатели, спрямо които може да се даде разрешение за строеж. 

Това означава, че може да се строи върху конкретния имот, стига да отговаря на показателите за това УПИ. Така например, може около 60-70% да е застрояването, а озеленяването да е около 30-40%. Законът няма да бъде нарушен, ако се строи върху УПИ. 

Но намерението за строеж не означава, че такъв ще бъде направен. Преди да се пристъпи към него се иска одобрението и на общината чрез главния й архитект. Така въпреки, че е обявен за продан с цел строеж, имотът може и да не се застрои.

Потърсихме и мнението на община Пловдив, откъдето обясниха, че общината няма как да се намеси, щом имотът е частна собственост.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).