ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
1300 евро за квадратен метър в топ центъра на Пловдив
Автор: Диана Бикова 16:37 / 05.10.2020Коментари (2)8471
© Plovdiv24.bg
До края на годината не се очакват драстични промени на пазара на недвижими имоти, каза Анна Димитрова от агенция "Омега-А" по време на онлайн дискусия на тема "Предизвикателствата пред имотния пазар в Пловдив и Стара Загора след COVID-19", организиран от сайта imoti.net, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Всички предричаха сътресение на пазара, но април и май имаше голяма динамика и в никакъв случай не може да се говори за застой" - каза Димитрова. През периода на извънредното положение купувачите били мотивирани и за кратък срок взимали решения. При брокерите пък процесът станал по-подреден и оптимизиран.

Перспективата е динамиката да се задържи до края на 2020 г. Анализът сочи, че много хора, които живеят под наем, ще вземат решение да си купят жилище, още повече, че при настоящите лихвени нива има доста евтин финансов ресурс.

Като цяло, пазарът на недвижими имоти тази година отбеляза амплидудни състояния, анализира Димитрова Извънредното положение се е отразило на сделките, тъй като пазарът е бил на пауза. Официални данни за третото тримесечие няма, а сегашната тенденция ще следва неговото състояние. 

В Пловдив през първото и второто тримесечие е регистриран лек спад от 10% при покупко-продажбите. В Стара Загора през първите три месеца е имало 10% увеличение на покупко-продажбите, но през второто тримесечие има намаление, посочи Анна Димитрова.  

Купувачите са млади хора, на възраст 28-45 години, които искат да се сдобият със собствен дом. Това очертава търсенето на типа апартаменти - с две спални, т.е. тристайни.

При цените се забелязва повишение, тъй като има по-голямо търсене, отколкото предлагане.

Пандемията се отрази най-много при наемите и при тях се забеляза замразяване, въпреки че Пловдив и Стара Загора са университетски градове, допълни Димитрова.

Брокерите регистрират повишен интерес към къщи извън Пловдив и Стара Загора. "Тази тенденция се открои много ясно от момента на заключването ни. Започна със силен интерес към инвънградски къщи, малки, с дворчета или в Родопите. Това повишава цените на имотите. Отделно инвеститорите намериха тази пазарна ниша" - коментира Анна Димитрова.

Даниела Иванова от Пощенска банка допълни, че в Пловдив над 50% от финансираните сделки са за ново строителство и монолит. Цената в топ центъра на Пловдив е 1200-1300 евро за кв.м.

Клиентите обичайно осигуряват 15% самоучастие при взимане на кредит за покупка на имот. След извънредното положение обаче на пазара е изкаран свободен финансов ресурс и хората са увеличили размера на самоучастието си. Много стари клиенти на банката са потърсили втори имот, с още едно помещение, с тераси или къщи в периферията, с презумпцията да се работи и учи откъщи.

Предпочитани са готови къщи с градини в селата Марково, Белащица, Куклен, Брестовица и други села до 5-6 км от Пловдив. Подобна е ситуацията и в Стара Загора, където е увеличено търсенето в Старозагорските минерални бани, Малката Верея, Пряпорец и др.

Интересното при пазара в Стара Загора е, че въпреки високите заплати на жителите, пазарът на недвижими имоти е с по-малък ръст от Пловдив. В Стара Загора се предпочита старо строителство преди 2015 г., това са 65% от сделките. Най-желаните райони са "Трите чучура" и "Железник", като имотите там са с добри цени и добра инфраструктура. 

Пазарът на имоти във Варна по ръст изпреварва този в София, а в Бургас има застой, допълни Даниела Иванова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: